„V minulém roce bylo provedeno celkem 42 kontrol zaměřených na prodej stromků, ryb, adventního zboží a slevy, přičemž v 15 případech bylo zjištěno porušení zákona o ochraně spotřebitele. Jednalo se především o neoceňování nabízeného zboží, v případě prodeje ryb pak o předražení kontrolního nákupu," potvrdil ředitel ČOI pro Plzeňský a Karlovarský kraj Jan Řezáč.

Kontroly se nevyhnuly ani příhraničním tržnicím, kde byly zjištěny nebezpečné vánoční řetězy, jejichž prodej byl zakázán. S těmito vánočními světýlky mají inspektoři nejhorší zkušenosti. „S největšími problémy se inspektoři pravidelně setkávají při kontrole světelných vánočních ozdob, a to zejména na tržnicích v příhraničních oblastech, přičemž tyto výrobky vykazují konstrukční závady, které mohou ohrozit zdraví či život spotřebitele nebo způsobit i požár. Prodej takových výrobků je pochopitelně zakazován a zároveň je činěno další opatření, aby nebezpečné výrobky byly staženy z trhu," vysvětlil důvody ředitel ČOI pro Plzeňský a Karlovarský kraj.

Nejčastěji se inspektoři z ČOI uchylovali k pokutám na místě. „Za méně závažné nedostatky byly ukládány pokuty na místě do výše 5000 Kč, ostatní případy byly řešeny ve správním řízení, kde jsou ukládány pokuty podstatně vyšší," řekl Řezáč.

Ani letos se prodejci kontrolám nevyhnou. Ti se chtějí zaměřit jak na venkovní prodej, tak i na ten v kamenných prodejnách. Nejčastěji kupovaným artiklem před Vánocemi jsou hračky. I před jejich nákupem inspektoři varují.

„I v tomto případě musí být spotřebitel obezřetný, a než nakoupí, hračku si řádně prohlédnout. Na hračce se totiž mohou vyskytovat malé části, které jdou snadno oddělit a dítě je může vdechnout nebo spolknout. Obdobně může být problematická hračka se snadno přístupnými tužkovými bateriemi," varuje Řezáč.

Tyto kontroly se týkají všech prodejních míst na celém území České republiky, nejen vánočních či adventních trhů, ale také klasických obchodů, obchodních řetězců a nákupních center. Průměrně bývá v předvánočním období zkontrolováno cca 1000 prodejních míst.