Když starosta Ivan Truksa protestoval proti výstavbě domů, které zde plánoval vybudovat ruský investor, netušil, že je to začátek jeho téměř bezesných nocí. Domy se v Jenišově stavět začaly a jediné, co se podařilo starostovi zvrátit, byl počet domů a bytů.

Místo původně plánovaných sedmi čtyřpatrových činžovních domů s 222 byty povolil stavební úřad postavit pouze šest domů se 139 byty. „A investor přes realitní kanceláře už nyní nabízí k prodeji všechny byty, tedy i ty, které stavební úřad nepovolil," uvedl Ivan Truksa. Podle něj si zájemci koupí byt, do něhož se nikdy nenastěhuje. „Realitky nabízejí něco, co vůbec nemělo být postaveno. Protože stavba v takovém rozsahu nemůže být nikdy zkolaudována. My jako obecní úřad budeme rozhodně proti," zdůraznil starosta.

Starosta ale není vytočen jen z virtuálního prodeje neexistujících bytů. Rozhořčilo ho, že ruský investor ve stavbě pokračuje i přes zákaz stavebního úřadu. Ten práce na stavbě zastavil letos v březnu po sesuvu půdy v základové jámě a firmě nařídil vypracovat havarijní plán.

A co na to stavební úřad?
„Začátkem června budeme řešit se stavebníkem dva správní delikty. Jeden spočívá v tom, že stavebník nezastavil stavbu, když mu to bylo nařízeno, druhý se týká nedodržení podmínek stavebního povolení, kdy stavebník neprovedl včas pažení, kterým by zajistil svah," uvedl Jan Kopál, mluvčí karlovarského magistrátu.

Mluvčí Kopál dodal, že v současné době stavebník provádí nařízená opatření pro zajištění bezpečnosti a jinak nesmí ve stavbě pokračovat.

Podle ruského investora je ale vše v pořádku a tvrdí, že vše staví podle platného stavebního projektu a povolení.

Realitní kanceláře přesto znejistěly. „Zatím se jednalo o předprodejní prezentaci, ale nyní jsme prodej bytů pozastavili. Vyjádřit se musí stavební úřad. Pokud stavba bude bez problémů, nabídneme klientovi veškerý servis. Pokud budou zjištěny objektivní vady, není důvod v nabídce bytů pokračovat," uvedl zástupce realitní kanceláře MGH-Consult, který byty v Jenišově nabízela.