Bývalý jáchymovský uranový důl Eliáš se stal o uplynulém víkendu dějištěm pietní akce. Zde desítky skautů zavzpomínali na politické vězně, kteří v dole nuceně pracovali. Hlavní důvod ke vzpomínkám na tyto totalitní hrůzy byl ten, že řada z vězňů, kteří zde pracovali, byli skauti.

Potvrdil to Tomáš Barth, vůdce skautského střediska Arnika Jáchymov. „Před patnácti lety zde tehdejší karlovarští skauti vstyčili mohylu, která má symbolizovat a připomenout, v jakých nelidských podmínách zde pro režim nepohodlní lidé pracovali. Od té doby se tady každým rokem scházíme, pracujeme a také přinášíme další kameny na mohylu. Ta se poměrně úspěšně rozrůstá,“ vysvětlil Barth.

Na setkání vždy přijíždějí desítky skautů z různých koutů kraje a nechybí ani tehdejší političtí vězni. „Většinou jsou to skauti, kteří sdělují našim mladým členům, jaké byly doby, kdy byl skaut zakázaný. Skautů zde v uranovém dole pracovalo několik desítek,“ doplnil vůdce střediska.

Se svými vzpomínkami na život v dole Eliáš se svěřil i skaut Josef Goldmann, který tu tehdy pracoval, a zároveň stál za nápadem vybudovat v dole mohylu. „Tu jsme sem my staří skauti umístili před patnácti lety. Tehdy to tady bylo zničené a zpustlé. Chtěli jsme, aby lidé na smutné osudy zdejších trestanců nezapomínali,“ prohlásil Goldmann. Podle něj, i přes smutnou historii dolu Eliáš, se mohyla stává cílem vandalů. „Skutečně nám toto pietní místo někdy chuligáni zničí. Nechápu, že nemají v větší úctu a respekt a umí jen požkozovat a dělat nepořádek. Pak musíme vše uklízet a stavět. Je to nepříjemné a smutné,“ posteskl si pamětník.

Skauty také překvapilo, jak malá je podobným místům věnovaná pozornost. „Je to škoda. Vše by mělo být lépe značené,“ dodal Goldmann.