Někteří Karlovaráci si přejí kolonádu zbourat a nahradit ji původní replikou, jiní by zase chtěli objekt opravit, ale za podmínky, že by se současná, uzavřená a temná kolonáda přeměnila na vzdušný pavilon. Shoda, a to i ve vedení města, panuje pouze ve vyhlášení mezinárodní architektonické soutěže. Primátor Petr Kulhánek (KOA) ale upozornil, že i urbanisté a odborníci mají na budoucnost Vřídelní kolonády názory velmi roztříštěné. „Někteří tvrdí, že současný objekt má svou historickou hodnotu a k vypsání architektonické soutěže se zase další staví zdrženlivě, protože je to pro ně žrout času a peněz. Shodují se pouze v názoru, že bychom neměli stavět repliku té původní," vysvětlil primátor Kulhánek.

A zdůraznil, že při rozhodování, jakou variantu město zvolí, budou velkou roli hrát i peníze. Pracovní skupina se bude zabývat nejen osudem Vřídelní kolonády, ale za úkol má i připravit řešení širšího území kolem tohoto objektu. A to se rozkládá od Jánského mostu až po začátek Vřídelní ulice v samém centru lázeňské zóny. Sám primátor Kulhánek je toho názoru, že by se Vřídelní kolonáda měla opravit. „Mezitím bychom získali čas na vyhlášení mezinárodní architektonické soutěže a nic bychom neuspěchali," vysvětlil primátor.

Naopak náměstek Čestmír Bruštík (volný) je pro zbourání Vřídelní kolonády. „Já své stanovisko neměním," podotkl. Náměstek Michal Riško (ČSSD) je pro to, aby město nepostupovalo překotně. A jak by měla kolonáda v budoucnu vypadat, to ať podle něj určí architektonická soutěž. „Bude to náš odkaz budoucím generacím. Pokud by byla kolonáda postavena podle návrhu věhlasného architekta, pak by to určitě návštěvnost města osvěžilo," uvedl.

Vřídelní kolonáda se dostala mezi priority karlovarského magistrátu po zjištění, že kupole, v níž Vřídlo tryskalo, i podzemí suterénu,v němž je technické zázemí pro výtrysk pramene, je v havarijním stavu. Město začalo urychleně jednat a už letos v květnu bylo Vřídlo přesunuto ven mimo kolonádu. A zde bude tryskat do doby, dokud kolonáda nebude opravena. Podle náměstka Bruštíka bude nyní zahájena druhá etapa rekonstrukce, a to přeložení krynotechnologie z podzemí do venkovních prostor. „Ve třetí etapě bude demontována poškozená kopule kolonády, která bude opravena. Stejně jako strop suterénu pod kolonádou, který se propadá a nyní je podepřen dřevěnými podpěrami," vysvětlil postup prací náměstek Bruštík. To vše vyjde město na přibližně 14 milionů korun a vše by mělo být dokončeno do začátku roku 2018.