„Přípravy jsou v plném běhu. Máme už i kompletní seznam všech stánkařů, kteří budou v Karlových Varech prodávat. Na některé dokonce nezbylo místo," řekl jednatel KV City Petr Masák. Při výběru stánkařů v Karlových Varech rozhodoval sortiment a vlastní výroba. „Nerozhodoval jsem sám, ale komise. Když je přetlak nabídky, může se stát, že na někoho místo nezbude," podotkl.

A na co se návštěvníci trhů mohou těšit u 34 stánků? Na na třídě T. G. Masaryka, se budou prodávat zabijačkové speciality, medovina či beránky a mazance.

„První den, kdy startují trhy, se uskuteční i první kulturní akce. Ty začnou stejně jako trhy, tedy 12. dubna, na pódiu před hlavní poštou. A skončí na Velikonoční pondělí varhanním koncertem Martina Matušky v rámci celorepublikové akce Brány památek dokořán," řekla mluvčí karlovarského magistrátu Helena Kyselá.

Vůbec první velikonoční trhy se budou konat v Kraslicích na Sokolovsku. Uspořádá je tam Mateřský klub Šnek. Uskuteční se 6. dubna před klubem v době od 14 do 16 hodin. „Naším cílem je představit šikovné ruce dobrovolníků klubu a dále nabídnout veřejnosti hezké výrobky a zároveň jejich prodejem získat peníze na provoz klubu," sdělila vedoucí klubu Veronika Hřebejková.

Velikonoční trhy jsou naplánované i v Chebu a půjde zároveň o první letošní farmářské trhy. A jak město Cheb slibuje, novinek bude hned několik. „Dosavadní podoba trhů nebyla zdaleka ideální," uvedl chebský místostarosta Tomáš Linda.„Nedokázaly přilákat dostatek zákazníků a v důsledku toho postupně ubývalo i prodejců." Změní se proto téměř vše, zůstává jen místo konání: náměstí Krále Jiřího z Poděbrad.

A nová podoba farmářských trhů bude mít premiéru o velikonočních svátcích, konkrétně v sobotu 19. a v neděli 20. dubna od 9 do 16 hodin. Prostor dostanou také třeba prodejci květin či keramiky a připravený bude i kulturní program.

„Na náměstí bude i jeden větší stan, kde si lidé budou moci zakoupené občerstvení v klidu sníst," dodal Linda.