„Kvůli letošnímu suchu došlo opět v letních měsících k výraznému poklesu vody v Rolavě, a to až na pouhých 21 centimetrů. Nízký stav vody v korytu řeky tak neumožňuje vodohospodářům její nadržení na potřebnou hladinu, aby efektivně naplnila náhon přivádějící vodu do koupaliště," vysvětlil náměstek Michal Riško (ČSSD). Rolavě v posledních dnech pomohl déšť, ale současné teplé počasí může situaci znovu zhoršit. Zkrátka v říčce není voda a vyhlídky do budoucna nejsou podle náměstka Riška moc dobré. V celém Karlovarském kraji jsou dvě říčky, které v létě mají nedostatek vody, protože nemají vlastní přítok. A to je právě Rolava a Svatava.

Vedení města proto přistoupilo k budoucímu vybudování koupaliště s řízeným procesem. „To je součástí nové studie řešící situaci opakujícího se sucha. Vedení města je informováno, aktivně celou věc řeší i v rovině vodohospodářské. O dalším postupu bude rozhodovat rada města a následně zastupitelstvo," doplnil náměstek Riško.

Voda v přírodním koupališti Rolava je nyní bez problémů. „To dokazují poslední rozbory vody," uvedl Jakub Červený, jednatel městské společnosti KV City Centrum. V malém koupališti je stav vody naprosto perfektní a děti se zde mohou koupat bez obav. Před týdnem zde ale byla voda s mírně zhoršenými vlastnostmi a koncem června byla na Rolavě jakost vody zcela zhoršená. Zřejmě i proto uvedli Karlovaráci do ankety jako jeden z problémů chybějící koupaliště s čistou vodou. A to hned na druhém místě. Kromě Rolavy se dá v Karlových Varech v letních parnech koupat v krytém bazénu u KV Areny a v otevřeném bazénku hned vedle. Jiné koupaliště v Karlových Varech není a místní lidé tak musí za pořádným koupáním cestovat do Ostrova či přírodních zatopených lomů.