Nové nájemní smlouvy, které uzavírá s občany obec v souvislosti s deregulací nájemného, jsou podle Jakuba Tomšeje velmi nevýhodné. Ten bezplatně právně zastupuje jednu z nájemnic.

„Návrh nájemní smlouvy pro stávající i nové nájemce i nadále obsahuje ustanovení, která se výrazně odchylují od dosavadního uspořádání nájemního vztahu v neprospěch nájemců, a dokonce i řadu ustanovení, která jsou neplatná pro rozpor se zákonem, v případě neznalosti práva na straně nájemníka však mohou nájemníkovi způsobit škodu. Kumulace takovýchto prvků v neprospěch nájemce je přitom ve srovnání s tržním standardem neobvykle vysoká,“ říká Tomšej.

Podle něj je problémem, že zatímco stávající nájemci, kteří řádně plní své povinnosti, mají dostat smlouvy na dobu neurčitou, má být u ostatních nyní nově nájem časově omezen. Smlouva sice umožňuje automatické prodloužení po uplynutí sjednané doby nájmu, toto prodloužení je však sjednáno způsobem, který vzbuzuje závažné pochybnosti o jeho vynutitelnosti.

„I když se tak nyní obec s nájemcem domluví, že pokud bude dodržovat své povinnosti, bude v bytě moci zůstat i po uplynutí doby nájmu, zůstávají obci otevřena zadní vrátka, kterými může nic netušícího nájemce dodržujícího své povinnosti po uplynutí doby nájmu nechat vystěhovat,“ dodal Tomšej.
Ten má i další výhrady. „Smlouvy dále umožňují jednostranné zvyšování nájemného ze strany pronajímatele, a to za podmínek, které smlouvy stanoví tak neurčitě, že na jejich základě pronajímatel může nájemné jednostranně navyšovat takřka neomezeně bez spravedlivého důvodu. Na zvýšení nájemného pronajímatel nájemce toliko upozorní, žádná jednání s ním vést nemusí. V praxi je přitom běžné, že smlouvy pronajímatelům umožňují nájemné zvyšovat pouze jasně stanoveným mechanismem, například dojde k zafixování růstu nájemného na určitý ukazatel inflace. Ustanovení je pravděpodobně neplatné pro svou neurčitost a rozpor s dobrými mravy,“ řekl právní zástupce.

Ten také doplnil, že řada dalších ustanovení smluv je sice zcela evidentně neplatná pro rozpor se zákonem, nevědomý nájemce, který jejich protiprávnost nedovede rozpoznat, však může utrpět závažnou škodu.

Jde například o ustanovení o nepřiměřeně vysoké smluvní pokutě, ustanovení, které nájemcům odpírá právo na bytovou náhradu v případě výpovědi, nebo ustanovení, které se pokouší z rozhodování o právu pronajímatele vypovědět smlouvu vyloučit soud.
„Smlouva zakládá natolik nerovné postavení mezi pronajímatelem a nájemcem, že by byla pro své rozvržení neobvyklá i v případě, pokud by pronajímatelem byla soukromá osoba,“ nastínil Tomšej.

Obec Dalovice však takové výtky odmítá.

„ Současné nájemné zhruba 21 korun za metr čtvereční v současné době téměř nepokrývá ani nezbytné prosté opravy bytového fondu, natož pak investice většího charakteru. Druhotným efektem takto nízkého nájemného je skutečnost, že někteří nájemníci byty podnajímají a rozdíl mezi současným nájemným a tržním nájemným používají ve svůj prospěch. K tomu samozřejmě přistupují neplatiči, kteří obci dluží kolem milionu korun. Na základě těchto skutečností jsme přistoupili jednak ke zvýšení nájmu na 40 korun za metr čtvereční, přičemž interval, ve kterém se můžeme se zvýšením pohybovat, je cca od 40 do 60 korun a jednak k revizi stávajících nájemních smluv, které v některých částech byly zastaralé nebo odkazovaly na neexistující paragrafy,“ uvedl starosta Lukáš Kolovrátek.

Podle něj obec způsob projednávání smluv zvolila individuálně s každým, kdo projevil zájem, a pokusila se svůj postoj vysvětlit.

„Musím konstatovat, že postoj obce ke stávajícím nájemníkům, kteří nemají vůči obci závazky, je velice konstruktivní a je veden snahou uzavřít oboustranně přijatelnou dohodu, proto jsou také návrhy smluv průběžně upravovány a s jednotlivými nájemníky diskutovány, než bude vydána finální verze smlouvy. Dali jsme si dostatečný časový prostor pro práci a ani my, ani nájemníci nejsou pod časovým tlakem. Nemáme ani v nejmenším zájem slušné nájemníky někam stěhovat. Na druhou stranu jsme vázáni mj. Zákonem o obcích, který nám např. ukládá o svěřený majetek pečovat a chránit ho před zneužitím,“ dodal starosta.

„Vyjádření pana Tomšeje, který mimochodem není naším nájemníkem, je naprosto mimo současnou realitu, reagující na neexistující skutečnosti a nařčení vůči obci se nezakládají ani v nejmenším na pravdě. Bylo by lépe si nejdříve skutečnosti ověřit a teprve poté se mediálně prezentovat,“ uzavřel starosta Kolovrátek.