Od nového školního roku se může Základní praktická a speciální škola v Ostrově pyšnit dvěma novými třídami. Celou rekonstrukci navíc škola stihla za rekordní dva měsíce.

„Jsem moc pyšná na to, co jsme dokázali. Je za námi vidět obrovský kus práce," řekla na úvod ředitelka školy Pavlína Zapletalová. „Celou rekonstrukcí jsme chtěli usnadnit výuku a pohyb našim žákům. V přízemí budovy jsme měli dvě nevyužívané místnosti. Ty jsme díky finanční pomoci od kraje přeměnili na dvě moderní učebny i s hernami a rehabilitační částí," dodala. Kraj poskytl na přestavbu 1,7 milionu korun.

„Nově můžeme žáky díky nové kuchyňce naučit i to, aby se dokázali sami o sebe postarat," pochlubila se ředitelka. Ta pochválila i celý učitelský sbor. „Všichni přidali ruku k dílu a i díky tomu jsme celou přestavbu stihli opravdu v rekordním čase," řekla Zapletalová.

To však nemá být poslední novinka ve škole. „V našem rozpočtu počítáme na příští rok s podobnou částkou, kterou jsme dali letos," slibuje první náměstek hejtmana Martin Havel. Za tu by ředitelka ráda viděla další zrekonstruovanou třídu. Svou pomocnou ruku nabídl i starosta Ostrova Pavel Čekan. „Budova školy je nedílnou částí historie Ostrova. Byla zde doba, kdy se zde zastavil čas, proto jsem rád, že kraj nezahálel a pomohl," řekl Čekan s tím, že v současné době plánují v areálu školy vybudovat nové dětské hřiště.

Ten navíc s sebou přinesl dar od neznámého sponzora v podobě deseti tabletů, které budou sloužit především dětem k výuce moderní technologie.

„Když jsem do této školy vstoupil poprvé, cítil jsem divný čmuch. Dnes je to však úplně jiné," řekl náměstek hejtmana pro školství Václav Sloup při slavnostním otevření.

Základní škola praktická a speciální v Ostrově má v současné chvíli šest tříd. Ty nabízejí specifické vzdělání padesáti pěti dětem. Za období prázdnin zde nevznikly jen dvě učebny, ale i nové toalety a pohodlnější zázemí pro žáky. „Po Novém roce chystáme projekt na zlepšení bezbariérového přístupu do školy," uzavřela ředitelka.