Doslova doběla rozlítilo členy Asociace pro ochranu a rozvoj kulturního dědictví (ASORKD) vyjádření šéfa památkářů magistrátu v Karlových Varech Antonína Haidlmaiera k padající opěrné zdi u Ottova pramene v Kyselce.

„Čekali jsme, že památková péče okamžitě zasáhne a nařídí průzkum a zabezpečení zbytku zdi, aby nebyla ohrožena vzácná kulturní památka. Vyjádření Antonína Haidlmaiera však předčilo nejděsivější očekávání. K události řekl: „Domnívám se, že vše bylo mizerně postavené, protože terasa u Ottova pramene stojí na písku. Jedná se o havárii, ne o zanedbání údržby." „Kdyby se takto nekompetentně a hloupě vyjádřila paní vrátná na magistrátu, nepřekvapí mě to. Ale šéf státní památkové péče v Karlových Varech? To je silná káva. Má-li takový ´odborník´ rozhodovat o osudu Kyselky, tak Bůh s námi," poznamenal Martin J. Kadrman, viceprezident ASORKD.

Pavel P. Ries, prezident ASORKD, zdůraznil, že tato podle Antonína Haidlmaiera mizerně postavená zeď stojí pevně více než sto let.

„Jaká ze současných staveb vydrží stát tak dlouho? Je to urážka mistrů stavitelů konce devatenáctého století. Taková vyjádření poškozují památkovou péči jako celek. Paní ministryně Hanáková by se měla zamyslet nad odbornou způsobilostí svých úředníků."

Podle expertního týmu ASORKD je nutné provést důkladné prozkoumání základů opěrné zdi a funkčnost jejího odvodnění.

„S největší pravděpodobností se na pádu zdi podepsala letitá neúdržba, když do zdi zatékala voda a ucpanými odvodňovacími kanálky nemohla odtékat pryč. Tím pádem se hromadila za čelní zdí a tu pak odtrhla. K tomu navíc zcela nesporně přispěl vrt Mattonky, který firma prováděla před Ottovým pavilonem. Voda a pěna musela zatéct i do opěrné zdi," citoval odborníky Martin J. Kadrman. A dodal, že to, že by se ve svahu nacházel písek, je nepravděpodobné.

„Terasa u Ottova pramene je určitě navršená uměle, ale těžko pomocí písku. Toto všechno by měli prověřit státem určení a nezpochybnitelní odborníci. Mohl by hrozit pád zdi i jinde a kvůli tomu by mohla být narušena i statika samotné Ottovy kolonády,"doplnil Martin J. Kadrman.

Památkáři: Nejsme hloupí

Podle vyjádření magistrátu se památkáři v žádném případě řešení situace nijak nevyhýbají a zdůrazňují, že nutnost opravy zde je zřejmá.

„ASORKD zřejmě jen potřebuje na svou pažbu přidat další zářez „dali jsme opět Mattonce a úřadům na frak", to ale památkám v Kyselce samo o sobě nijak neprospěje naštěstí ani neublíží. Ostře se ohrazujeme proti označování našich památkářů za hloupé, ‚odborníky' v uvozovkách a podobně. Na rozdíl od fantaskních představ zástupců ASORKD tito lidé nepracují pro paní ministryni, ale na magistrátu města. Napsat a zavolat jim samozřejmě může kdokoliv, jsou veřejnosti běžně k dispozici. Kampaň „zavolej svému úředníkovi" však může být trochu kontraproduktivní. Místo, aby řešili památky, budou zvedat nekončící telefony a odpovídat na maily typu „co jste to zase provedli, hlupáci," odmítli kritiku karlovarští památkáři.

K celé věci se samozřejmě vyjádřil i vedoucí oddělení památkové péče Antonín Haidlmaier:

„Místo jsem osobně navštívil, jde asi o dva metry široký sesuv kamenné rovnaniny pod terasou u Ottova pramene. To, o čem ASORKD mluví jako o opěrné zdi, zdí opravdu není. Je to šikmá kamenná rovnanina, nespojená žádnou maltou nebo něčím podobným, a nemá žádné základy divím se proto, že expertní tým ASORKD požaduje prozkoumání základů. Přesto rozhodně budeme jednat s vlastníky o opravě a zajištění. Netuším, co je na tom špatného."