Dvě nejčastější otázky studentů…
1. Co uděláte pro vysokoškolské studium v Karlovarském kraji?
2. Jakou plánujete investici do velkých sportovních klubů a do sportu obecně?

Jaroslav Borka (KSČM)
1. Kdyby to šlo, tak bych byl pro státní školu v Karlovarském kraji, už jsme se o to pokoušeli v roce 1990 a budeme se o to snažit i nadále.
2. Více bychom chtěli podporovat mládež a menší sportovní uskupení. Větší sportovní kluby by měli podporovat soukromníci.

Marek Poledníček (KDU-ČSL)
1. Nejprve musíme najít obory, kde by vysokoškoláci našli uplatnění. Myslím si, že v našem kraji jde především o zdravotnickou školu se zaměřením na lázeňství.
2. Chtěli bychom více podpořit mládež. V dnešní době je zde problém obezity a tím by se to vyřešilo a i by mládež měla co dělat ve svém volném čase.

Jan Horník (TOP 09)
1. Nejprve by to chtělo vyřešit provázanost a komunikaci základních a středních škol, dnes je to podle mého neřízené. A ještě bych rád více prohloubil výuku v Chebu, kde je pobočka Západočeské univerzity. Chtělo by to novou koncepci školství a sportu.
2. Budeme podporovat hokej a fotbal, který je v našem kraji, co se týče počtu návštěvníků, největší událostí, ale nezapomeneme ani na další sporty. Chceme i podpořit nově vznikající kluby, jako třeba tým amerického fotbalu či atletiky na AC Start.

Ivo Mlátilík (NS-LEV 21)
1. Atraktivita škol je jedna věc, ale následné uplatnění v oboru druhá. Proto bych zkusil oslovit velké podnikatelské subjekty, které by vysokoškoláky umístily do svých podniků v oboru, který by se zde mohl studovat.
2. Prioritně bych podporoval akce jak sportovní, tak kulturní v krásné hale v Karlových Varech. Ať už vznikla za jakýchkoliv poměrů. Čím více, tím lépe, jen tak se budou z KV Areny vracet vložené investice.

Petr Šindelář (ODS)
1. V krátkodobém úseku nepočítáme s vysokou školou v Karlovarském kraji. Mít vlastní vysokou školu zde je velice finančně náročné. Sami jsme si dělali průzkum přibližně s 1500 respondenty a dopadlo to, že pro vysokou školu je 48% dotázaných. Dokážu si zde ale představit vysokou školu zaměřenou na obory, které v našem kraji najdou uplatnění. Mluvím o zdravotnictví zaměřeném na balneo či cestovní ruch.
2. Nejprve by to chtělo nastavit neměnná pravidla pro dotace ve sportovním úseku, ale taková, aby byla neměnná i s nástupem jiného vedení, aby se kluby nemusely každou chvíli přizpůsobovat jiným požadavkům. Určitě podpora pro sport, který překračuje hranice kraje a táhne diváky, by měla mít přednost.

Josef Novotný (ČSSD)
1. Rád bych v našem kraji viděl pobočky vysoké školy zaměřené na strojírenství a elektrotechniku.
2. V současné chvíli kraj podporuje hokej v Karlových Varech částkou přibližně tři a půl milionu korun. Tato částka jde na podporu hokejové mládeže. Sokolovský fotbal dostává dotaci jeden milion korun. Další finance rozdělujeme samozřejmě do menších sportovních družstev. Bohužel rozpočet je našponovaný a v současné době je rozpočet ve výši dvanácti milionů korun na maximální možné částce.

Co dalšího by chtěli studenti zlepšit?

Uvítala bych více možností v dopravních spojích v rámci našeho kraje i propojení s dalšími. (Andrea J.)

Více zábavy pro volné chvíle a více kulturních akcí. (Martin P.)

Větší počet policistů v kraji, například v Ostrově se občas bojím. (Kateřina K.)

Zlepšení stavu silnic a dostavba R6 do Prahy. (Dana T.)

Konečně čistou politiku. (Lea K.)

(tom)