V každém okrese mohou příznivci neobvyklých pivních chutí vyrazit do některého minipivovaru. Pouze na Domažlicku mají tentokrát smůlu. Minipivovary v Koutě na Šumavě ani v Horšovském Týně speciály letos neuvařily.

SOKOLOVSKO

Kynšperský pivovar na Sokolovsku má pro pivaře nachystaný Velikonoční speciál s kopřivou. „Jde o nefiltrované dvanáctistupňové pivo. K dostání je u nás v pivovaru či u našich prodejců, a to jak v točené verzi, tak i v lahvové a PET lahvích,“ vzkazuje milovníkům pěnivého moku ředitel pivovaru Radek Vomočil.

Ani v Sokolově a tamním pivovaru Permon na pivaře o Velikonocích nezapomínají. Uvařili sváteční světlý speciál s názvem Velikonoční třináctka. Ten je v lahvové verzi dokonce v šesti různých kabátech neboli etiketách. Zajímavý tak může být i pro sběratele. Všech šest motivů je samozřejmě velikonočních. „Červený půlky, alkohol, to vše patří k Velikonocům. Dlouho zrající světlý speciál taky, ale ne zase tak dlouho, aby nám pivo zezelenalo. To naštěstí u nás nenajdete. Velikonoční speciál je v prodeji v omezeném množství, tak pospěšte,“ vzkazuje pivařům Permon tým.

Galerie SUPERMARKET WC
Přijďte na Zelený čtvrtek tvořit do galerie SUPERMARKET wc

KARLOVARSKO

Zámecký pivovar Chyše připravil tradičně na Velikonoce speciální čtrnáctistupňové světlé pivo s přídavkem medu. „Do sladiny se při vaření přidá zhruba dvacet kilogramů květového medu. Díky tomu je pak pivo takové dobré, sametové. Před Velikonocemi jsme uvařili jednu várku, tedy kolem 10 hektolitrů tohoto speciálu,“ uvedl majitel pivovaru Vladimír Lažanský.

PLZEŇSKO

Speciální nabídku připravují pravidelně v černickém pivovaru Purkmistr. „Počínaje Zeleným čtvrtkem chystáme zelený ležák s příchutí tří bylinek. Dále máme černou IPU, což je patnáctistupňové pivo, a vídeňský čtrnáctistupňový speciál,” popsal Petr Míč z černického pivovaru Purkmistr.

Zelené pivo poteče i v plzeňském Klubu malých pivovarů. „Budeme čepovat zeleného Primátora a zelené příšovské pivo. V nabídce máme i velikonoční speciál z Chyše a od Lenocha z Plzně,” sdělil Petr Strnad.

Ilustrační fotografie.
O Velikonocích na lyže? Možnosti tu jsou

KLATOVSKO

Hned dvě pivní speciality uvařili v pivovaru U Švelchů v Sušici. Zelené mátovo-limetkové pivo a červené višňové. „Červené pivo je třináctistupňový speciál a už je k dostání, zelený ležák stočíme do týdne, bude k dostání v lahvích a během Velikonoc i na čepu,“ informoval majitel sušického pivovaru František Švelch. Obě piva jsou nefiltrovaná a nepasterizovaná.

TACHOVSKO

Maskot pivovaru v Chodové Plané, pes Albi, se v chodském kroji objeví na etiketě velikonočního speciálu Rodinného pivovaru Chodovar. „Náš světlý speciál je vyroben chmelením várky za studena,” popsal obchodní ředitel pivovaru Jiří Plevka. Podle ředitele je velikonoční třináctka, která má 5,1 procenta alkoholu, vhodná jako aperitiv, ke studeným pokrmům, ladí například ke skopovému masu či k jídlům se smetanovou omáčkou. „Prodáváme ji vždy od začátku března do Velikonoc,” dodal Plevka.

ROKYCANSKO

Minipivovary na Rokycansku nezůstanou se zelenými pivy stranou. Například sládek od Stočesů vyrazil na kopřivy. „Máme velikonoční třináctku. Během výroby do ní sládek přidal mořskou řasu, aby pivo mělo pěknou jarní zelenou barvu, a dochutil ho mladými kopřivami, které vlastnoručně natrhal,“ slibuje spolumajitel pivovaru U Stočesů Tomáš Grim. Zelená třináctka bude na čepu nejen U Stočesů, ale i na náměstí v Liďáku. Naráží se na Velký pátek.

Městská tržnice v Karlových Varech.
Tržnici nekoupíme, rozhodli zastupitelé

Velikonoční speciál vaří i Loužek. „Bude to světlý ležák, spodně kvašený v otevřených kádích, který zraje v klasických ležáckých tancích. Barvit na zeleno ho nebudeme, odlišovat se bude svojí chutí a charakteristikou,“ říká Lumír Otec ze Soukromého pivovaru Loužek. Jeho pivo je k k dostání Pod Jasanem v Kamenném Újezdu.

Také radnický minipivovar Klenot chystá speciální světlou třináctku s jarním svěžím nádechem. K ochutnání je od včerejška, k dostání bude na jarních trzích v Rokycanech. (tom, maš, šme, jk, kůt, dk, roc, mel)