Před sedmi lety jsme začali vyučovat podle Školního vzdělávacího programu pro základní vzdělávání START. Ve třetím ročníku se děti začínají učit anglický jazyk, v sedmém ročníku pak další cizí jazyk, kde si vybírají mezi němčinou a ruštinou. Pochlubit se můžeme organizováním školy v přírodě, která byla loni určená jen pro žáky prvního stupně, letos jsme ale tuto možnost rozšířili i o druhý stupeň. Pro děti pořádáme různé exkurze v Čechách, rovněž i zahraniční výjezdy, nejčastěji do Německa. V předešlých dvou letech se uskutečnily i sportovně-jazykové pobyty ve Španělsku a na Sicílii. Letos to bude severní Itálie. Podobné zájezdy nebývají na školách obvyklé," uvedla ředitelka školy Eva Doušová.

„Dukla" disponuje vlastní školní jídelnou a družinou s odpoledním programem pro děti z prvního stupně a možností trávit čas ve školním klubu s řadou aktivit pro žáky a žákyně druhého stupně.

„Nabízíme rovněž řadu kroužků, například florbal, basketbal, sportovní gymnastiku, kroužek ruského a německého jazyka, kroužek přírodovědný, pěvecký, výtvarný či kroužek matematických hrátek. Základní škola Dukelských hrdinů se může pyšnit tím, že je pilotní školou v kin-ballu, což je nová míčová hra vyvinutá v Kanadě. Hra vylučuje vyhraněný individualismus, jde především o spolupráci všech hráčů a hráči nemusí být nutně sportovními talenty," říká Doušová.

Škola se může rovněž pochlubit svými úspěchy v řadě soutěží a olympiád, ve kterých se někteří žáci dostávají až do celostátních kol, a s výbornými umístěními v oblasti čtenářské, matematické a přírodovědné gramotnosti v rámci testování PISA, což je program pro mezinárodní hodnocení žáků.

Největším problémem školy je chybějící sportovní hřiště. Náprava je však na cestě, město Karlovy Vary jako zřizovatel školy se snaží zajistit finanční prostředky na vybudování odpovídajícího sportoviště.

Oslavy založení školy vyvrcholí slavnostní školní akademií ve středu 28. května 2014, na níž se s pestrým programem představí žákyně a žáci školy. Uskuteční se ve Velkém sále hotelu Thermal od 17 hodin. Vedení školy a pedagogický sbor na akci srdečně zve všechny rodiče a přátele školy.

Ladislav Jurík