Soutěž o Cenu za nejlepší přípravu a realizaci Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón už od roku 1994 vyhlašuje Ministerstvo kultury České republiky a vítěz bude slavnostně vyhlášen v dubnu 2016 u příležitosti Mezinárodního dne památek a historických sídel.

Do krajského kola soutěže o titul Historické město roku 2015 se přihlásilo pět měst Karlovy Vary, Františkovy Lázně, Horní Slavkov, Bečov nad Teplou a Teplá.

„Krajským vítězem soutěže se stalo město Karlovy Vary, které postupuje do celostátního kola. Druhé místo získalo město Františkovy Lázně, třetí skončil Bečov nad Teplou, na čtvrtém místě se umístila Teplá a na pátém Horní Slavkov," uvedla Helena Kyselá, mluvčí magistrátu.

Vítězové krajských kol obdrží z programu regenerace 100 000,- Kč a pamětní list. „Vítěz celostátního kola soutěže získá, kromě práva užívat příslušný rok titul „Historické město roku", hlavní cenu 1 000 000,- Kč, umělecké dílo z českého křišťálu a pamětní grafický list od předních českých umělců," doplnila Helena Kyselá, mluvčí magistrátu.

První místo v rámci kraje a nominaci do celostátního kola získaly Karlovy Vary při své vůbec první účasti v soutěži o Cenu za nejlepší přípravu a realizaci Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón. Komise, která bude vybírat vítěze v celostátním kole, navštíví Karlovy Vary už 23. února. Podle náměstka Jiřího Klsáka (KOA), který má obnovu památek ve své gesci, v ní budou tři zástupci, a to ministerstva kultury, ministerstva pro místní rozvoj a členem je i zástupce Sdružení historických sídel.

„Já považuji první místo v kraji pro Karlovy Vary za velký úspěch. Nebudu skrývat, že jsme měli s údržbou památek a městských zón dlouhodobé problémy. Ne všichni investoři a majitelé historických domů postupovali při jejich renovaci podle zákona a v intencích zájmu města. Dostávali se do střetů se stavebním úřadem a památkáři, ale od roku 2010 se to změnilo. A to díky zájmovým sdružením, která počínání těchto vlastníků kritizovala a totéž jsme činili my jako opozice. Od našeho nástupu do vedení města se ale tyto věci daří výrazně posunout k lepšímu," uvedl náměstek Klsák.

Od tohoto roku už podle něj nedocházelo ke zbytečným demolicím a zákony se ctily, jak se ctít mají. „Hodně nám také pomohla naše snaha dostat se na prestižní seznam UNESCO a záměr posunout památkovou zónu města výše, tedy na památkovou rezervaci. A zásadní také bylo, že jsme zadali vznik nového programu, v jehož rámci je prioritní údržba historického jádra města," vysvětlil náměstek Klsák. A doplnil, že soustavná práce se vyplatila.

„Až když jsme toto vše učinili, mohli jsme si dovolit se do této soutěže přihlásit. Jsou vidět konkrétní výsledky a mohli jsme komisi sdělit, za co jsme finanční příspěvky z Programu regenerace památkové zóny utratili," doplnil náměstek Klsák.

Ten si cení i toho, že Karlovy Vary, které do soutěže zasáhly úplně poprvé, předběhly například Bečov nad Teplou. Toto město v této soutěži už v minulosti uspělo.

Náměstek Klsák považuje první místo v krajském kole za výrazný karlovarský úspěch, ale nepředpokládá, že by Karlovy Vary na stejné umístění dosáhly i v kole celostátním. „Jsme v této soutěži nováčkem a stále jsme si vědomi určitých nedostatků. Ale umístění do pátého místa by pro mne bylo skvělou zprávou a úspěchem," dodal náměstek Jiří Klsák.

Umístění měst

1. Karlovy Vary: 214 bodů

2. Františkovy Lázně: 201 bodů

3. Bečov nad Teplou: 196 bodů

4. Teplá: 191 bodů

5. Horní Slavkov: 178 bodů