„V půjčovně bude k dispozici přibližně 300 kostýmů různých typů a společenských vrstev, od pážecích, vojen-ských, měšťanských, šlechtických přes řemeslnické až po chudinské a kejklířské kostýmy včetně doplňků," uvedla Helena Kyselá, mluvčí magistrátu. A dodala, že zajištěn bude široký sortiment dámských, pánských i dětských kostýmů různých velikostí. „Výběr kostýmů a poradenství na místě zajistí zkušené barrandovské kostymérky," vysvětlila mluvčí.

A Karlovaráci byli tímto nápadem, který oslavy 700. výročí narození panovníka Karla IV. výrazně osvěží a navodí skutečně dobovou atmosféru, nejprve nadšeni. Ale jen do té doby, než si zjistili ceny půjčovného. Ta se zdá některým lidem nadsazená a ačkoliv by si kostým rádi půjčili, neudělají to. „My bychom se s dcerou do dobových šatů okamžitě oblékly a procházely se po městě. Jenomže by nás to vyšlo na dvanáct tisíc. Museli bychom složit jistinu dvakrát pět tisíc plus tisíc korun půjčovného. To znamená, že bych u sebe musela mít dvanáct tisíc korun. A to je moc," zalitovala jedna místní obyvatelka.

Náměstek Jiří Klsák (KOA) ale ceny půjčovného včetně jistiny obhajuje. „Jde vlastně o originály, které se nesmějí poničit. Pokud by se tak stalo, pak by to byla nenahraditelná škoda," vysvětluje cenu půjčovného i jistinu náměstek. A dodává, že i podle ohlasů jsou lidé s touto službou spokojeni.