„Pohybujeme se v řádech desítek milionů korun. Město je samozřejmě dnes nemá. Jednotlivé sklepy patří k domům v historickém centru. Ty, které jsou pod budovami města, jsou samozřejmě v majetku města, zatímco ostatní jsou soukromé," uvedl starosta Václav Slavík.

Sklepy jsou i dnes přístupné veřejnosti. „V muzeu ve sklepech je umístěno lapidárium, které je přístupné návštěvníkům. V části pod poštou fungují sezonně Pekelné sklepy, kde jsou k vidění čerti v převlecích. A někdy jsou ve sklepeních dokonce také svatební obřady," sdělil Slavík.

V minulosti bylo dokonce v jednom ze sklepů vybudované malé divadlo. „Téměř se v něm ale nevystupovalo. Především kvůli vysoké vlhkosti," vysvětlil Slavík. Teď je pro město a jeho sklepy nejdůležitější sehnat potřebné investice na nutné úpravy. „Plánem do budoucna je pokusit se najít peníze na jejich postupnou rekonstrukci, ale to je opravdu hudba budoucnosti. Nyní řeší město zcela jiné obtíže," doplnil starosta.

Žlutické sklepy a chodby se začaly pod městem stavět už ve středověku. Většina zmíněných sklepů je dvoupodlažních a v minulosti sloužily jako skladovací prostor pro potraviny.