„To vyplývá ze zákona, ten říká, že správce přilehlého pozemku u komunikace zodpovídá za opravy. V tomto případě by tedy částku mělo uhradit Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) ," řekl primátor Karlových Varů Petr Kulhánek.

„Jelikož svahy přiléhající k I/6 jsou na pozemcích města Karlovy Vary, jejich sanaci zajišťuje a financuje výhradně město. ŘSD zajišťuje a financuje pouze osazení betonového svodidla na hraně vozovky, jakožto ochrany stávající silnice I/6," odpověděl ředitel ŘSD pro Karlovarský kraj Lukáš Hnízdil.

Primátor však připomíná nedávný případ úpravy jiného svahu, který také nakonec musela zaplatit ŘSD. „Nyní tento případ předáváme krajskému úřadu, který rozhodne, kdo sanaci zaplatí. Věříme, že to dopadne jako s již zmiňovaným předešlým případem," dodal primátor. Kompletní sanace byla vyčíslena na 4 037 286 korun bez DPH s tím, že se na celý projekt povedlo sehnat dotaci z operačního programu Životní prostředí ve výši 85 procent uznatelných nákladů. „Zatím to zaplatíme z našeho rozpočtu, a pak se uvidí," dodal Kulhánek.

„Masiv bude nyní držet 300 kotev, z nichž 200 jich je zapuštěno do hloubky tří metrů, zbylé pak do šesti metrů. Dále bude svah držet síť a pod tím vším bude vytvořena prohlubeň jako nárazníkové pásmo," uvedl Zdeněk Uhlík z odboru rozvoje a investic města. Při úpravách šly k zemi některé stromky a skálu neustále monitorují odborníci, kteří pomocí GPS zaznamenávají další potenciální nebezpečné zóny. Město také plánuje po ukončení prací zajištění cesty na vrcholu masivu zábradlím.