Ty nejenže po mnoha letech ohyzdně vypadají, ale navíc každodenně ohrožují kolemjdoucí chodce a projíždějící auta. Takových budov je bohužel v Karlovarském kraji více než dost.

Jednou z takových budov, které jsou léta opuštěné, je budova pošty na chebském náměstí. Ta už v minulosti ohrozila několik obyvatel i motoristů odpadávající omítkou a střešními taškami. I když se město snažilo budovu zabezpečit, nic konkrétního se s ní zatím neděje. Přednedávnem však město Cheb začalo opět uvažovat o tom, že by ji odkoupilo.

„Budovu vlastní skupina vietnamských majitelů. Sami řekli, že si s ní nevědí rady a nemají pro ni využití. Rád bych také zdůraznil, že město tento objekt nikdy nevlastnilo,“ sdělil starosta Antonín Jalovec.

Za kolik se však nakonec podaří budovu odkoupit, není v tuto chvíli jasné, nicméně v realitních kancelářích je její cena 18 milionů korun.

Dalším opuštěným objektem, který budí smíšené pocity, je budova bývalého obchodního domu Hraničář přímo v centru města Chebu. Ten má již mnoho let zadělaná okna a omítka budovy už jasně dává najevo, že tu stojí dlouho. Co přesně se s ní stane, ani teď není jasné.

Karlovy Vary problémy s chátrajícími budovami v současnosti nemusí nějak razantně řešit. Dva nejhorší objekty, Barrandov v Hůrkách a bývalá mototechna u Kauflandu, sice hyzdí své okolí, ale jinak nikoho neohrožují. „Majitelé si objekty zajistili tak, že se do nich nikdo, pokud nemá nadpřirozené schopnosti, nedostane,“ uvedl mluvčí magistrátu Jan Kopál.

Náměstek primátora Čestmír Bruštík ukazuje obyvatelům domova pro seniory ve Staré Roli, kde bude stát do podzimu příštího roku nová budova.
Konečně! Domov pro seniory bude nejenom větší, ale také modernější

V minulosti se řešily problémy s budovou spořitelny na Divadelním náměstí, ze které padaly kusy fasády. Dnes je zvenku opravená a pokračuje se s pracemi v interiéru.

Přesto když nastane chvíle, kdy majitel objekt zanedbává, tak má vedení města jen pár možností, jak takovou situaci řešit. „Můžeme majitele chátrajících domů upozornit. Větší možnosti máme, když jsou objekty nezajištěné a ohrožují. Často bývá složité i to, že někdo jiný je majitel stavby a někdo další vlastní pozemek,“ vysvětlil Kopál.

V Sokolově je z kdysi výstavného hotelu Český dům dnes ruina. Objekt vlastnilo několik majitelů, ale žádnému z nich se nepodařilo rozsáhlou budovu zrekonstruovat a pokračovat v hotelové činnosti. Co ale bude s objektem, který hyzdí část Sokolova, dál? Jedno je jasné, stav nemovitosti se nelíbí ani veřejnosti, ani vedení města.