Socha hrdého kosmonauta Gagarina, která zde stála desítky let, se po revoluci poroučela k zemi. V roce 2002 ji vystřídala skulptura Pavla Opočenského Pocta Libeňskému, autorovi výzdoby Vřídelní kolonády, již část veřejnosti odmítla. Sochařova pověst a dílo připomínající falický symbol byly pro některé lidi trnem v oku a žádali jeho odstranění. Autor si sochu ale neodvezl a stojí tam dodnes. Přestože plastiku město odkoupit odmítlo. Z místa ji ale vytlačí Vřídlo, které zde vytryskne už letos v dubnu. A minimálně rok zde tryskat bude, protože město se rozhodlo Vřídelní kolonádu urychleně rekonstruovat.

A nebude to levné. První odhady jdou do desítek milionů korun. Celkem jsou všechny nezbytné práce, aby kolonáda byla znovu ve stavu, kdy je možné výtrysk Vřídla vrátit zpět do kopule, vyčísleny na 33 milionů korun.

Rekonstrukci město naplánovalo na několik etap a tou první je přesun vývěru před kolonádu. To bude stát dva miliony korun. Příprava a zadání pro výrobu nové mobilní krenotechnologie, tedy technického zázemí Vřídla, budou stát přibližně deset milionů korun. Tuto zakázku by město zadalo letos na podzim a v zimě 2017 by měla být krenotechnologie přesunuta. Na jaro příštího roku je naplánována samotná rekonstrukce Vřídelní kolonády a měla by trvat šest měsíců. Opraveny budou stropy, konstrukce objektu, skel, dlažeb i pítek. Náklady město vyčíslilo na 15 až 18 milionů korun s třicetiprocentní rezervou.

Přišlo to dříve

Podle primátora Petra Kulhánka (KOA) město s opravou Vřídelní kolonády v budoucnu počítalo, ale její havarijní stav tento záměr urychlil.

„V současnosti řešíme pouze o rok nebo dva dříve to, co jsme měli v plánu a co bylo nevyhnutelné nutná rekonstrukce suterénu, stropu a kopule haly fontány Vřídla. Není to tedy věc neplánovaná, jen přišla, vzhledem ke statickému posouzení, dříve. I kdyby se realizovala až v původně plánovaném čase, na jednu sezónu se počítalo s prozatímním vývěrem Vřídla mimo objekt kolonády," vysvětlil primátor Kulhánek.

A zdůraznil, že neprodleně bude připraven a realizován náhradní vývěr Vřídla ve vývěrní váze k tomu zbudované na prostranství před Vřídelní kolonádou směrem k Divadelnímu náměstí. „Průběh realizace je rozvržen tak, aby byl vývěr zprovozněn k 15. dubnu letošního roku, a zde bude pramen tryskat po celou letošní sezónu. Toto řešení v historii již nastalo," zdůraznil primátor.

Okamžitě také začne příprava přesunu krenotechnologie do prostor k tomu zřízených na prostranství, kde stál Bílý lev, dnes je zde dřevěný altán. „K tomu účelu budou v průběhu roku vyrobeny kontejnery a potřebná technologie, tak aby v zimě na přelomu letošního a příštího roku byla krenotechnologie přepojena," nastínil plány města primátor Kulhánek. V té době už bude připravena k realizaci rekonstrukce samotná snesení stropu, skel ze stěn a z kopule haly fontány a kompletní výměna včetně dlažby. Doba realizace je plánována na půl roku. „Financování v současné době zajišťujeme, bude rozloženo do let 2016 a 2017," doplnil primátor.

Stop demolici?

Každý člen vedení města si z pondělní porady, na níž se havarijní stav Vřídelní kolonády řešil, odnesl vlastní úkoly. Náměstek Jiří Klsák (KOA) včera ihned žhavil telefony, aby sochaři Pavlu Opočenskému sdělil, že už je skutečně nezbytné, aby si skulpturu před kolonádou odvezl. „On s tím souhlasil. O problémech s Vřídlem je informován a počítal s tím," uvedl Jiří Klsák. Po patnácti letech se tak plastika, kterou umělec vytvořil jako součást výstavy věnované památce zesnulého Stanislava Libeňského, autora výzdoby Vřídelní kolonády, postěhuje z Karlových Varů. Pavel Opočenský si dílo v té době cenil na zhruba dva miliony korun, ale prodat městu se mu jej nepodařilo ani za půl milionu korun.

Ve střehu je nyní i náměstek Čestmír Bruštík (ANO), který počítá s tím, že před kolonádu budou po jejím uzavření a přesunu výtrysku vřídelní vody přesunuta i tři pítka. „A to naproti provizornímu umístění Vřídla za skleněnou stěnou," vysvětlil. Náměstek Bruštík také potvrdil, že Vřídelní kolonáda se po odstávce ještě otevře. A to do 15. dubna, než bude připravena betonová váza pro jeho výtrysk před kolonádou. „Vřídlo bude i nadále ohraničeno tak, aby se lidé nedostali do rizikových prostor. Ale tryskat bude. Stejně tak bude otevřena i kolonáda," uvedl. Vřídelní kolonáda byla otevřena v roce 1975 a kromě každoročních odstávek a jedné vážnější opravy zde tryskal pramen neustále. Tedy přes čtyřicet let. Do pozadí se také dostaly úvahy o demolici současné kolonády a postavení nové, či jejím nahrazení původní litinovou replikou. Tu požadují autoři petice, která nyní koluje po internetu. Tento záměr by například podle náměstka Michala Riška (ČSSD) sociální demokraté podpořili. „Je to tak padesát na padesát procent. Pro mě by bylo například přijatelné, kdyby kolonáda po rekonstrukci zůstala bez skleněných výplní, tedy otevřená. Pro návštěvníky by to bylo zajímavé a toto pojetí výhledu z kolonády je novější," míní náměstek Bruštík. Ale také doplnil, že to vše záleží na dohodě ve vedení města a také na zátěžových zkouškách. „Ale nejvíce na penězích," zdůraznil náměstek Bruštík.

O definitivní podobě Vřídelní kolonády tak ještě není rozhodnuto, i když demolice jí nyní nehrozí. Agresivní voda ale na její devastaci neustále pracuje. I když se zaměstnanci Správy přírodních léčivých zdrojů a kolonád snaží ze všech sil, aby postupné částečné ničení objektu zastavili. Proto uvítali rozhodnutí města, které začalo konat a rozhodlo, že práce začnou téměř okamžitě.