Petici za zajištění pořádku v centru města řešili už včera karlovarští zastupitelé. „S pořádáním takové akce v našem sousedství nesouhlasíme. Hlučná hudba nás omezí nejen v osobním, ale i pracovním životě. Filmový festival nemůže být důvodem pro to, aby jeden z vlastníků nemovitostí uspořádal akci, která s sebou nese řadu bezpečnostních rizik a narušení klidu a pořádku v centru města," mimo jiné stojí v petici. Lidem vadí i to, že klub je umístěn v objektu, který je léta nevyužíván, bez opravy a stavebně a technicky není určen pro podobné akce.

„Dům má zjevné stavební statické problémy, z fasády se odlupují kusy omítek a je předpoklad, že vibrace z hlasité hudby a tance stovek osob tento proces ještě umocní," zdůrazňují lidé v petici. Upozorňují také na to, že se zde už řešily problémy s elektroinstalací, a proto se obávají přetížení únikových cest. Petici osobně na zastupitelstvu primátorovi předala třiaosmdesátiletá Mája Koutenská, která v Karlových Varech žije už šedesát let. „Před třemi lety jsme tady klub už zažili a víme, jaké to je," uvedla. Primátor Kulhánek všechny ujistil, že město dá velký pozor, aby klub striktně dodržoval městský pořádek a vyhlášku o nočním klidu. To ale okamžitě vyvrátila Věra Bartůňková (KSČM).

„Ráda bych vás upozornila, že klub ve dvaadvacet hodin, kdy podle městské vyhlášky začíná noční klid, nekončí, ale naopak začíná. Jak tedy může být v tuto hodinu v tomto klubu klid?" ptala se primátora Věra Bartůňková. Ten ale nechal její dotaz, jak to tedy bude město řešit, bez odpovědi.

Lidí, kteří s klubem na T.G. Masaryka nesouhlasí, se zastal i zastupitel Zdeněk Musil (KSČM). I ten zdůraznil, že klub Aeroport jede nonstop, a místní obyvatele i podnikatele politoval. Primátor Kulhánek ale znovu zopakoval, že organizátory upozornil, že klub bude provozován v citlivé zóně, musí zachovávat stanovená pravidla, a pokud bude zjištěn jediný exces, klub město uzavře. Toto vyjádření ale v žádném případě neuklidnilo zastupitele Josefa Märze, který primátora žádal o svolání útvaru pro krizové řízení a požadoval kontrolu požárních předpisů. „Pokud by se v klubu něco přihodilo, pak mě maximální počet a přehuštění účastníků v tomto klubu děsí. Vyšší kontrolu klubu přislíbil také velitel městské policie Marcel Vlasák. Podle něj jsou sice strážníci během filmového festivalu k filmovým fanouškům benevolentnější a tolerantnější, ale klid v noci u klubu na T. G. Masaryka bude muset být zajištěn.

Filmový klub Aeroport do kulturních festivalových akcí patří už devátým rokem. Azyl nejprve na několik let získal v bývalé spořitelně na Divadelním náměstí, pak se na jeden rok přesunul do Císařských lázní. Ty pak vystřídala Goethova vyhlídka a v loňském roce fungoval v bývalé stáčírně Karlovarských minerálních vod. Letos měl být původně klub v bývalé policejní budově na I. P. Pavlova. Tento záměr ale pořadatelům nevyšel, protože město nemovitost před časem prodalo.

Pořadatelé ale lidi ve městě uklidňují. Aeroport pořádají v Karlových Varech už roky a za tu dobu už mají s jeho organizací zkušenosti. Hotel Passage znají už od roku 2001 a podle nich jde o krásný, velký objekt s podzemními prostory. „Vždy jsme se setkávali se strachem lidí, že jim narušíme klid. Chápeme to, klub není o čtení poezie. Ale pokusíme se minimalizovat problémy a potíže, které by se dotkly jejich soukromí," uvedl Jiří Šebesta, jeden z organizátorů klubu Aeroport.

Také podle primátora Kulhánka byly s klubem zatím minimální problémy, a to ať byl na jakémkoliv místě. Pořadatelé pro klub upraví dvě patra, a to podzemí a první patro. Do klubu na T. G. Masaryka se vejde maximálně 450 lidí.