Literární putování začalo 7. července v německém Schwarzenbergu a během dvou měsíců měli čtenáři možnost na nevšedních místech české a německé části Krušných hor vyslechnout autorská čtení 11 povídek s různými náměty a žánry od jedenácti současných regionálních autorů.

Tento literární projekt iniciovala na české straně Nadace St. Joachim a partnerem na německé straně byla Villa Baldauf, Marienberg. Nadace St. Joachim se nám dostala do povědomí poprvé loni, kdy stála v pozadí vydání historické detektivky od Vlastimila Vondrušky Jáchymovští démoni. Kniha vyšla i německém jazyce a vydána k 500. výročí založení města Jáchymov. Letos se podílela na vydání knihy Stíny nad Krušnými horami. Kniha je souborem krátkých povídek s nádechem krušnohorského tajemna.

„Chtěli jsme dát hlavně prostor regionálním autorům na obou stranách Krušnohoří,“ uvedla Lada Baranek Lapinová z Nadace St. Joachim. Kniha vyšla v nákladu 3000 kusů a není plánován žádný dotisk a knihy bude možno zakoupit na vybraných prodejních místech a v místě sídla Nadace St. Joachim. Prodejní místa jsou plánována především u partnerů projektu, jimiž jsou města Boží Dar, Ostrov, Klášterec nad Ohří, Jáchymov.