Z polorozpadlého a zdevastovaného objektu postupně vybudoval kulturně přitažlivý historický areál, který si lidé zamilovali. O návštěvníky tak hrad neměl nouzi.

Palacký si ovšem problémy nepřipouští a tvrdí, že vše zvládne. „Jsou to věci, které jsou v řešení už několik let. Ale vše je na dobré cestě. S podnikateli, kteří tvrdí, že mají u nás nesplacené pohledávky, se snažíme domluvit," vysvětlil.

O podnikatelích, kteří po něm uplatňují pod hrozbou exekuce a insolvence splacení dluhů, pro Deník hovořit nechtěl.

„Jsou to věci, které jsou v řešení už roky. U jednoho jde o půjčku na obnovu hradu a úvěr u banky. U toho druhého o zálohové faktury z roku 2011. Jde o šest set tisíc korun a jeden milion," vysvětlil, ale více konkrétní být nechtěl.

Na dotaz, že na hradě vázne rovněž plomba, a že tudíž je tento majetek blokován, odpověděl, že jde o pouhou pojistku. „Plomba vzniká vyhlášením insolvence a exekuce. A my se nemůžeme bránit předtím, ale až potom," zdůraznil.

Jenomže podle našich informací jsou podnikatelé jeho vágním postojem ke splácení dluhů rozhořčeni a dochází jim trpělivost. Podle nejčernějšího scénáře tak vše může skončit až dražbou.

Pavel Palacký si ale z ekonomických problémů dělá menší hlavu než z negativní publicity a z odlivu sponzorů. Hrad chce totiž opravovat i nadále a k tomu peníze nezbytně potřebuje. Že to s obnovou hradu myslí vážně, to dokazuje dílo, které za ním stojí. Hrad skutečně vstává z rozvalin. Na rekonstrukci přispívají města, státní instituce, ale i Karlovarský kraj. V roce 2012 přidělil na obnovu hradu 180 tisíc, v roce 2010 150 tisíc a loni 200 tisíc korun.