Už tuto sobotu oficiálně ukončí letošní kulturní sezonu Horní hrad alias Hauenštejn. Stane se tak během akce Hrad pod palbou. Otevřen prohlídkám zůstane, ale na koncerty a další akce si lidé počkají do příštího jara. „Ještě celý listopad bude památka přístupna, a to každý den od 10:00 do 17:00. Od prosince do února pak jen o víkendech," uvedl hauenštejnský kastelán Pavel Palacký s tím, že otevřeno bude i přes celé vánoční svátky.

V pondělí a v úterý hlásí zavřeno s příchodem listopadu také zámek Valeč. „Zbytek týdne bude ale zámek otevřen jako doposud, tedy stejně jako naše Infocentrum Prádelna. To je o pátcích a sobotách otevřeno až do 23:00, takže návštěvníci budou mít možnost poznat atmosféru památky i v noci s lucernou v ruce," upřesnila situaci valečská kastelánka Alena Zemanová.

Na druhou stranu bude v následujících týdnech a měsících přístupný pouze po předchozím objednání chyšský zámek, a to kromě vánočních a adventních akcí. „Když se skupina zájemců, čítající minimálně pět členů, přihlásí o prohlídku alespoň den předem, rádi jí ukážeme naše expozice," dodal majitel zámku Chyše Vladimír Lažanský.

Podobný systém, tedy po předchozí domluvě, bude během zimy fungovat také na Státním hradu a zámku Bečov. „Kulturní sezonu ukončíme 1. listopadu, kdy oslavíme společně s návštěvníky 30 let od vypátrání relikviáře sv. Maura. Následně budeme vypisovat pouze mimořádné prohlídky, jejichž termíny budou na stránkách památky a na vývěsní tabuli hlavní brány. Osvědčil se nám také systém rezervací, takže pokud se najdou během celé zimy zájemci, nemáme problém dát zámek na odiv," vysvětlil Tomáš Wizovský, bečovský kastelán.

Další informace lze najít na webových stránkách jednotlivých památek.