Ostatně jako v mnoha jiných případech. „Operační středisko přijalo oznámení, že v Okružní ulici ve Staré Roli kde jsou kontejnery umístěny, se ozývá naříkání a volání o pomoc. Na místo vyjela hlídka,“ uvedl velitel městské policie Marcel Vlasák. Hlídka na místě zjistila, že u jednoho kontejneru stojí muž, jehož prst se zaklínil mezi dvě části této nádoby. „Strážníci tedy za pomoci páčidla muže vyprostili a na místo zavolali záchrannou službu, neboť muž měl prst rozdrcený,“ popsal událost Vlasák.

Tento případ je ale jen jeden z mnoha, kdy karlovarská městská policie pomáhá lidem, kteří se dostanou do složité situace. „O tom, že Městská policie Karlovy Vary se čím dál více dostává do povědomí občanů jako instituce, která zabezpečuje veřejný pořádek a pomáhá lidem v situacích, ze kterých se svépomocí nedostanou anebo si nevědí prostě rady, značí počet přijatých oznámení za první polovinu měsíce srpna. Nemůžete nastartovat auto? I v takovémto případě pomáhali strážníci. Za pomoci kabelů auto nastartovali, a řidič v problémech tak mohl bez problému odjet,“ poznamenal Vlasák.

Ilustrační foto.
Zábava hlupáků aneb vandalové řádí. Škody jsou ve statisících

Mnoho lidí si strážníky spojuje často s řešením přestupků v dopravě, jelikož vlastní vozidlo a kdo by někdy nespáchal nějaký ten dopravní prohřešek. „Realita obsahující kompletní činnost městské policie je však trochu jiná. Řešení špatně zaparkovaných vozidel je pouze jedna z činností strážníků,“ podotkla Pavlína Kopřivová z oddělení prevence městské policie.

„Překvapí vás voda? Zavolejte strážníka! Tak to je již trochu nad rámec, ale i zde pomohli strážníci ženě, které v bytě tekla voda a ona si nevěděla rady. Inu, mužský element zafungoval a strážníci rychle nalezli uzávěr vody. Ženě navíc poskytli kontakt na instalatérskou pohotovost a popřáli pěkný den. Dalším oznámením byla žádost o pomoc s uložením nepohyblivého manžela, který spadl z postele. Bohužel, zvednout muže již nebylo v silách oznamovatelky. Hlídka tedy přijela a muže uložila zpět. Tuto činnost strážníci provádějí překvapivě často. Mezi další skvěle odvedenou práci patří případ, kdy strážník při běžné kontrole Dvořákových sadů nalezl ztraceného chlapce vietnamské národnosti. Vše dobře dopadlo a chlapec byl předán rodičům,“ přiblížila některé ze zásahů strážníků Kopřivová.

Obrovský dík za odvedenou práci patří nejen strážníkům, ale i poctivým občanům, kteří ještě stále existují. „Jeden takový oznámil, že nalezl drahý telefon. Na místo byla tedy vyslána hlídka a mobilní telefon následně putoval do rukou původního majitele,“ dodala Kopřivová.