Už přibližně desítku let v našem kraji funguje projekt Ajax, který má pomoci žákům druhých a třetích tříd základních škol k prevenci proti kriminalitě a poskytnout jim také všeobecné vědomí o této problematice. Projekt Ajax je výsledkem práce Police české republiky (PČR) a Karlovarského kraje. Ten teď poskytnul PČR finance na dodělání potřebných prostředků, aby mohl projekt plynule pokračovat i letos.

„Karlovarský kraj, jako takový má totiž jednu z nejnižších kriminalit a my bychom rádi, aby tento fakt neměl vzrůstající tendenci," uvedl Vratislav Emler, krajský radní pro školství.

„Celkově jsme nositeli projektu PČR poskytli částku ve výší dvě stě tisíc korun. Z toho půlka půjde na dotisk pracovních sešitů a půlka na výrobu plyšových maskotů projektu, psů Ajaxů," doplnil radní. „Chceme, aby pracovní sešity dostal každý žák druhé a třetí třídy v celém kraji. Rovněž chceme, aby v každé z těchto tříd byl alespoň jeden Ajax. Poskytnutá částka tak tedy stačí na úhradu těchto položek," pokračoval Emler.

„Pracovní sešity obsahují informace, rady a tipy o prevenci kriminalitě. Stejně tak se tam formou nejrůznějších samostatných cvičení děti dozví něco o mezilidských vztazích, policii, šikaně a o bezpečnosti o prázdninách. Sešit je tak rozvržen do celé délky školního roku," dodal dále Vratislav Emler. „Dále bude už jen záležet na učiteli, s jakou intenzitou se bude cvičením v sešitech věnovat, jak vše uchopí a jestli se tomu bude věnovat jen okrajově, nebo věcněji. Je to ale jedna z věcí, kterou už my ovlivnit nemůžeme," reagoval dále Emler.

„Do předloňska si projekt Ajax PČR financovala sama, ale vzhledem k určitým situacím, jí od loňska s projektem finančně pomáhá kraj. Vidíme to také i jako investici do budoucna," dokončil radní pro školství Emler.