Pavilon akutní medicíny, toto nové a moderní pracoviště, má začít fungovat už od letošního září a vedení krajské nemocnice proto mění strategii, jejíž součástí by mohly být i personálních změny. Vedení nemocnice z funkce odvolalo pět primářů, kteří ale byli zároveň pověřeni vedením svých oddělení.

„K odvolání primářů oddělení bezprostředně souvisejících s fungování Pavilonu akutní medicíny (PaM) došlo k 1. květnu. Jedná se o urologii, ortopedii, ARO, internu a kardiologii. Důvodem je dokončování PaM, který v sobě koncentruje velkou část akutních oborů, což s sebou přináší vyšší nároky na vzájemnou koordinaci a kooperaci všech dotčených oborů," vysvětlila Barbora Silná, mluvčí krajské nemocnice.

„Pokud dojde ke vzájemné shodě mezi primariáty o společném postupu a fungování PaM, pak budou primáři jmenováni na své posty zpět. Pokud nedojde ke shodě v průběhu května a června, budou případně na tyto pozice vypsána výběrová řízení," vysvětlila mluvčí.

Tento proces dává podle vedení nemocnice všem primářům možnost obhájit svou pozici a tím získat i silnější mandát. Podobný postup zvažuje nemocnice i v případě další primariátů, které nyní bezprostředně s chodem PaM nesouvisí.

„Vrchní sestry dosud odvolány nebyly, ale i s nimi jsou a budou vedena jednání o společném postupu při fungování PaM," doplnila mluvčí Barbora Silná.