A jaká je situace nyní? Rozvoj obce s rozumem nyní fakticky přebírá vedení obce. V sobotních mimořádných volbách získal v sedmičlenném zastupitelstvu čtyři mandáty, a do opozice tak odsunul svého volebního rivala a bývalého vítěze voleb Sdružení nezávislých za obec Březová. To nyní disponuje pouze dvěma mandáty.

Jak se bude nyní situace v zastupitelstvu vyvíjet, to členové vítězného uskupení Rozvoj obce s rozumem zatím jenom naznačili.

„Počkáme, zda se někdo proti výsledkům voleb neodvolá. Na to máme deset dní. Jsme faktickými vítězi voleb, do koalice nikoho nepotřebujeme, ale oslovíme ještě další strany ke společné schůzce. Do zastupitelstva byli zvoleni noví lidé, uvidíme, zda najdeme společnou řeč," uvedl Martin Gruber (Rozvoj obce s rozumem). Na dotaz, kdo by mohl být starostou obce, ale odpověděl vyhýbavě. Na to zatím prý nepřišla řeč.

Kromě čtyř zástupců z Rozvoje obce s rozumem a dvou ze Sdružení nezávislých za obec Březová se do březovského zastupitelstva ještě dostal jeden zástupce za Sdružení starousedlíků za obec Březová.

Jiří Černík (Sdružení nezávislých za obec Březová), dočasně jmenovaný starosta po loňských komunálních volbách, výsledky sobotních voleb překvapen není. „Byly to vyhrocené volby," konstatoval. Na dotaz, co říká tomu, že se nedostal ani do zastupitelstva, uvedl, že se nedá nic dělat.

„Ani polemizovat," podotkl. Termín jednání březovského zastupitelstva stanoví Jiří Černík až poté, kdy bude mít v ruce oficiální výsledky sobotních voleb.

Vítěz voleb má ve volebním programu mimo jiné komunikaci s občany, podporu zájmových činností, zachování a rozvíjení kulturního života v obci a otevřené hospodaření.

Březová patří mezi obce, které se v devadesátých letech odtrhly od Karlových Varů. V obci je málo práce, protože jeden z největších zaměstnavatelů, porcelánka Pirkenhammer, zkrachovala. A pokusy ruských investorů ji oživit skončily nezdarem. Stejně jako plán dalšího ruského obchodníka, který chtěl na pozemcích za fabrikou postavit téměř ruský gorod i s kolonádami.

„Plán to byl smělý, ale bohužel narazil na památkáře. Nyní se čeká na územní plán, tato lokalita by mohla být využita pro rodinné bydlení," uvedl Martin Gruber.