Že publikace Historie Kozlova vychází právě letos, není náhoda. Je tomu totiž 650 let, kdy kdysi vzkvétající osada vznikla.

Při příležitosti slavnostního uvedení knihy do života byl otevřen i běžně nepřístupný kostel, který prochází částečnou rekonstrukcí. S využitím dotací do něj investuje město Bochov, které je vlastníkem památky pocházející ze 60. let 14. století. Se záchranou kostela se snaží pomáhat i spolek Kostel Kozlov.

„Dá se říci, že stavba je zajištěna tak, aby už dále nechátrala. Opravená je střecha a kopule, objekt je odvodněn, takže ho nepoškozuje vlhkost," uvedl člen spolku Vlastimil Pajma.

Autor publikace o Kozlovu Jan Kruliš je rovněž členem spolku. „Dějiny Kozlova je publikace, kterou jsem dal dohromady coby nadšenec. Historie tu je zpracována do roku 1946," poznamenal Kruliš. Kniha vyšla v počtu 250 výtisků a byla k mání v den otevřených dveří kostela. Čtenáři se v publikaci dozvědí vše zajímavé o zámku, kostele, židovské menšině nebo škole, která dříve v Kozlově fungovala.

Spolek Kostel Kozlov vznikl již v roce 2004 coby první iniciátor oprav místní sakrální památky. „Kostel je v majetku Bochova, který se již od roku 2007 stará o jeho postupnou rekonstrukci. My se snažíme pomáhat a působíme zde jako správci objektu a jeho propagátoři," dodal Pajma.