Po několikaleté přestávce, kdy se věnoval vrcholové politice a byl poslancem parlamentu, se tak bude opět aktivně věnovat práci v Horské službě. V uplynulých letech byl jejím čestným členem poté, když coby záchranář odsloužil čtyři desetiletí. Naposledy přitom působil jako náčelník Horské služby pro oblast Krušné hory.

O tom, zda se funkce ředitele obecně prospěšné společnosti Horská služba ČR ujme, musel Rudolf Chlad nějaký čas přemýšlet. „Přece jenom jsem už v důchodu a s manželkou jsme najeli na úplně jiný životní režim. A k tomu máme pět vnoučat. Po konzultacích v rodině jsem ale nakonec dostal souhlas. Myslím si, že jsem stále schopný svým kolegům pomáhat a pro Horskou službu v budoucnu něco udělat,“ uvedl Chlad.

S nabídkou, aby se vrátil do aktivní služby, přišla správní rada společnosti Horská služba ČR. Tedy její zřizovatel, jímž je Ministerstvo pro místní rozvoj. Jak Chlad podotkl, nikam se sám nehrnul, ale oslovení zřizovatele ho potěšilo.

„V tomto případě se nejedná o žádné zemětřesení či něco mimořádného. Prostě o normální běh života a určitě organizační změny, s nimiž přišel zřizovatel,“ poznamenal Chlad.

Podle Chlada je Horská služba stabilizovaná a plní všechny své úkoly. Po nástupu do funkce se hodlá zaměřit především na dotažení některých legislativních věcí souvisejících s činností horských záchranářů.

„V nebývalé míře narůstá počet úrazů v letním období. Do hor míří stále více lidí, rozmáhá se v nich cyklistika i jízdy na koloběžkách a další aktivity. A bohužel s tím i nepříjemné události v podobě různých zranění i střetů. A nejspíše jich bude v budoucnu i přibývat.

Na pozemních komunikacích je provoz upraven příslušnou právní normou, kterou bychom potřebovali také pro dění na turistických stezkách nebo na sjezdovkách. Potřebujeme také, aby byli zasahující záchranáři chránění. Ve Sněmovně jsem připravoval zákonnou normu pro bezpečnost na horách, ovšem celý proces se nepodařilo dotáhnout do úplného konce. Takže je na čem dále pracovat,“ dodal Chlad.

Rudolf Chlad (* 24. prosince 1947, Plzeň) je český záchranář, dlouholetý náčelník Horské služby České republiky a Horské služby v Krušných horách. Poslancem Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky byl zvolen ve volbách 2010 v Karlovarském kraji. Byl jím do rozpuštění Poslanecké sněmovny v srpnu 2013. Je absolventem střední průmyslové školy a nástavbového studia tělovýchovy v rámci ČSTV.