VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Která dobrota získá značku Potravina Karlovarského kraje?

Karlovarský kraj – Do soutěže se mohou přihlásit výrobci potravin malých nebo středních podniků.

17.5.2012
SDÍLEJ:

Stále více lidí dává přednost kvalitním regionálním potravinám. Pokud obstojí v soutěži, pro zákazníky je to další signál dobré jakosti.Foto: Deník/Archiv

V polovině května odstartoval už třetí ročník soutěže místních potravinářských a zemědělských produktů Regionální potravina Karlovarského kraje, jejímž vyhlašovatelem je ministerstvo zemědělství. V Karlovarském kraji se na její organizaci podílí Regionální agrární komora kraje Karlovy Vary, Regionální centrum svazu PRO-BIO Severozápadní Čechy a Střední zemědělská škola Dalovice za podpory Karlovarského kraje.

Cílem soutěže je podpořit malé potravinářské podniky, které působí v kraji. „Obliba kvalitní regionální produkce u spotřebitelů stoupá, proto chceme v rámci soutěže představit a nabídnout lidem kvalitní regionální výrobky, které zatím neznají nebo je marně hledají na pultech obchodů," uvedl krajský radní Jaroslav Bradáč.

Označení místních výrobků značkou Regionální potravina Karlovarského kraje bude sloužit spotřebitelům a odběratelům k orientaci při nákupu těchto potravin. Marketingové akce navázané na soutěž pomohou výrobcům s propagací jejich výrobků.

Do soutěže se mohou přihlásit výrobci potravin, kteří patří do skupiny malých nebo středních podniků, jejichž výrobek je zcela vyroben na území Karlovarského kraje a je nejméně ze 70 procent vyroben z tuzemských surovin. Hlavní surovina musí být ze sta procent tuzemského původu.

Stejně jako v loňském roce má soutěž devět kategorií. Ty jsou stanoveny tak, aby si nekonkurovaly potraviny, které lze jen velmi špatně srovnávat.

Značka Regionální potravina Karlovarského kraje bude udělena v těchto kategoriích:
1. Masné výrobky tepelně opracované, včetně uzených mas (šunkový salám, gothajský salám, párky, špekáčky, šunky, tlačenka, jitrnice, slanina, grilovací klobásy, uzená kolena, paštiky apod.).
2. Masné výrobky trvanlivé (fermentované a tepelně opracované výrobky – poličan, paprikáš, vysočina, herkules, turistický salám, lovecký salám, klobásy, sušené šunky, apod.).
3. Sýry včetně tvarohu (přírodní, tavené a syrovátkové sýry a tvarohy).
4. Mléčné výrobky ostatní (mléko, kysané mléčné výrobky, máslo apod.).
5. Pekařské výrobky, včetně těstovin.
6. Cukrářské výrobky, včetně cukrovinek.
7. Alkoholické a nealkoholické nápoje (s výjimkou vína).
8. Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě
9. Ostatní (med, lahůdkářské výrobky, skořápkové plody a podobně).

Přihlášky do soutěže mohou přihlašovatelé zaslat nebo předat osobně nejpozději do 30. května na Střední zemědělskou školu v Dalovicích.

Sedmičlenná hodnotitelská komise složená z odborníků ministerstva zemědělství, Státní veterinární správy, Státní zemědělské a potravinářské inspekce nebo Agrární komory provede hodnocení přihlášených výrobků 5. června letošního roku.

Slavnostní vyhlášení a předání ocenění se uskuteční 12. června v areálu Krajského úřadu Karlovarského kraje. „Oceněné výrobky budou prezentovány formou deseti ochutnávek v různých místech Karlovarského kraje jako součást společenských a kulturních akcí. Stánek s oceněnými potravinami Karlovarského kraje budou moci navštívit zájemci na výstavě Země živitelka," dodala Jana Pavlíková, krajská mluvčí.

Autor: Zdeněk Hnízdil

17.5.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Jak reklamovat koupený dům či byt

Novomanželé Urbanovi si řekli své ANO na vrcholku Aschberg v horské Bublavě.
9

Letní svatby jsou in, oddává se na lávce, golfu, na poli nebo u vysílače

Vrchní sestra ze sokolovské interny by se mohla stát Nej sestřičkou roku 2017

Sokolov - Míša Rauscherová, vrchní sestra z interního oddělení sokolovské nemocnice, by se mohla stát Nej sestřičkou tohoto roku. V Sokolově pracuje s dvouletou přestávkou deset let.

Máme žízeň. A projevilo se to v prodeji

Karlovy Vary - Patrně i díky vysokým teplotám a žíznivým zákazníkům v letních měsících vzrostl skupině Karlovarských minerálních vod (KMV) v prvním pololetí roku prodej meziročně o čtyři procenta a dosáhla celkového obratu 3,9 miliardy korun. To bylo meziročně o dvě procenta více.

Za objektivem Františka Konopy

Karlovy Vary - Studoval fotografii na karlovarské „keramce“, poté si pořídil vlastní studio. Práce Františka Konopy zaujala velké množství lidí.

Maketu odhalí poslední český rytíř

Mariánské Lázně - Jedna z nejstarších románských staveb, kostel svatého Jakuba a Filipa na Chvojně u Konopiště, bude k vidění i v Mariánských Lázních. Věrná miniatura totiž přibude do velké rodiny v Parku Boheminium.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení