Karlovarští kuřáci jsou vcelku ukáznění a nedělají žádná velká alotria. „Nějaké stížnosti se nám objevily. Je jich více než před platností zákona,“ uvedl velitel karlovarské městské policie Marcel Vlasák.

Často se stává, že hlídka přijede na místo a už tam nikdo není, protože se kuřáci dávno vrátí do restauračního zařízení. Pokud venku jsou, obvykle vedou debaty. „I běžný rozhovor je v noci více slyšet a ruší lidi. Zvláště v době, kdy je teplo a oni mají v noci otevřená okna,“ řekl Vlasák.

V okamžiku, kdy míra hlučnosti přeroste snesitelnou mez, přijdou na řadu pokuty. „Několikrát už jsme k tomu sáhli. V průměru je sankce 500 korun,“ vysvětlil Vlasák.

Zatím je ale v Karlových Varech relativně klid. Podle Vlasáka se uvidí, až začnou koncerty v uzavřených prostorách, kdy se pak ven na ulici nahrne najednou třeba tři sta lidí na rychlou cigaretu.

Rapidní zvýšení výjezdů zaznamenala Městská policie Ostrov. „Minimálně o sto procent se nám zvýšila činnost,“ uvedl velitel strážníků Ladislav Martínek.

Nové automobily pro dobrovolné hasiče.
Hasiči se dočkali nových automobilů



Obyvatelé Ostrova jsou mnohem méně benevolentní než karlovarští. „Máme problém. Kontrolujeme často, protože se lidé ozývají. Je to opravdu náročné. Vesměs si totiž stěžují na hlučné rozhovory,“ vysvětlil situaci Martínek. Stav je o to vyhrocenější, že se v létě větrá a i sebemenší hluk z ulice může budit. Přitom rušení nočního klidu každý vnímá jinak, a zatímco pro některé je konverzace u cigarety snesitelná a v pořádku, jinde je oheň na střeše. „Už jsme několik lidí řešili, ale většinou šlo jen o napomenutí,“ dodal Martínek.

Zvýšený počet výjezdů v souvislosti s protikuřáckým zákonem zaznamenali i mariánskolázeňští strážníci. „Nejvíce se tato problematika projevuje o víkendech, kdy stoupá počet návštěvníků restaurací a barů,“ uvedl zástupce velitele Městské policie Mariánské Lázně Ladislav Sidorják. „Vzhledem k tomu, že jsme poměrně malé město, nejedná se o problém tak značného rozsahu oproti městům větším,“ doplnil.

Stížnosti na rušení nočního klidu kvůli protikuřáckému zákonu řeší na chebské radnici. Tím, že si lidé mohou zapálit pouze venku, jsou večerní rozhovory před restauračními zařízeními běžnou věcí.

„Stížností přibývá, a to především od obyvatel Zlatého vrchu, proto jsme se rozhodli řešit tento problém třístupňovým systémem,“ sdělil chebský starosta Antonín Jalovec.

Poprvé dostanou výzvu, aby se sešli s provozovatelem, následuje schůzka stěžovatele a provozovatele, kdy majitel musí slíbit, že učiní příslušná opatření, aby k rušení nočního klidu nedocházelo, a dá instrukce personálu. A jako třetí krok uvažuje radnice o zavedení změny do městské vyhlášky. Zatím však k tomuto kroku sahat nechce, byla by to tak až poslední možnost.

A v Sokolově? Pořádně naštvaní jsou například obyvatelé domů sousedících s restaurací Hamburk na sokolovském městském koupališti. Ještě před zavedením protikuřáckého zákona tady dělali návštěvníci Hamburku v noci neskutečný „kravál“. A Deník zjistil, že teď je to ještě horší. Hluk v pátek a v sobotu v podstatě začíná kolem půlnoci a končí ve čtyři v pět ráno. Rušení nočního klidu jak z učebnice. Lidé už několikrát volali strážníky a čekají, jak radnice zareaguje.

„Často jezdíme i do lokalit Mánesova, Slavíčkova, kde si lidé stěžují na rušení nočního klidu po 22. hodině. Na sídlišti Michal se lidem nelíbí ani hluk před restaurací Dukla. Lidé zavolají, hlídka dorazí na místo a snaží se vše poprvé vyřešit napomenutím,“ říká velitel Městské policie v Sokolově Petr Procházka.

Ilustrační foto
Krajem obchází strach z afrického moru kňourů