Do včerejšího dne se na mezinárodním filmovém festivalu prodalo osmdesát tisíc vstupenek, Festival pass si zakoupilo téměř devět tisíc hostů a konalo se už téměř dvě stě filmových projekcí. Filmovou přehlídku si nenechalo ujít přes dvě stě filmových tvůrců, 670 filmových profesionálů a akreditovalo se 539 novinářů.

„Karlovy Vary zasáhla taková malá filmová tsunami,“ zažertoval jeden z návštěvníků MFF ve frontě u festivalové pokladny. Ty jsou v obležení prakticky neustále. Lidé mají o filmy, kterých se letos v Karlových Varech promítne přes dvě stě třicet, zájem až neuvěřitelný. Promítá se ve všech sálech Thermalu a na parkovišti před hotelem, kde vyrostl další sál, Espace Dorleans. Promítá se také v kině Čas, kině Panasonic, v Městském divadle a v klubu Husovka. Za filmy se chodí do Grandhotelu Pupp, do Lázní III a Parkhotelu Richmond.

Překvapením festivalu je projekce nového filmu Kena Loache Hledá se Eric. Komedie premiérově uvedená v hlavní soutěži na letošním festivalu v Cannes bude promítána dnes (ve středu 8. července) v 19 hodin v Espace Dorleans a ve čtvrtek 9. července ve 22 hodin v Grandhotelu Pupp.

Bohatý je i doprovodný festivalový program. Od úterka si lidé mohou v hlavní festivalové pokladně zakoupit vstupenku na koncert písničkáře Jaromíra Nohavici. „Koná se v pátek 10. července v Poštovním dvoře. Lístek stojí 390 korun a jeden zájemce jich může zakoupit maximálně šest,“ zdůraznil výkonný ředitel festivalu Kryštof Mucha.

Během festivalu je v Karlových Varech v provozu tolik klubů a restaurací, že Karlovaráci, zvyklí na tradičně spící a v noci mrtvé město, jsou téměř v šoku. „Byla jsem v klubu Aeroport na Divadelním náměstí a bylo to super. Sem chodí převážně mladí lidé, dá se tady tancovat a festival si prostě užít,“ uvedla Jana Černá. Klub Aeroport je v budově bývalé spořitelny. Tento celoročně uzavřený objekt oživil festival už v loňském roce.

Císařské lázně letos v provozu nejsou. Stejně oblíbený a vyhledávaný je ve večerních hodinách i klub Bokovka v prostorách Husovky. Během festivalu jsou po celém městě v provozu kavárny, restaurace a provozovny rychlého občerstvení. Smažený sýr si tam dáte za padesát korun, do stejné částky se vejdete i s klobásou, hranolky jsou za pětatřicet a bramborák si dáte za patnáct korun. Půllitr dvanáctistupňového piva vyjde před Thermalem na pětatřicet korun.

Večeře či oběd v restauracích vyjde dráž, ceny se odvíjejí podle toho, jakou restauraci a v jakém hotelu či lokalitě zvolíte.

MFF podpoří obce postižené povodněmi

Koruna z každého vydaného lístku na letošním mezinárodním filmovém festivalu bude věnována obcím postiženým povodněmi. Karlovarský festival chce tímto symbolickým gestem vyjádřit podporu lidem, kteří se dostali do těžké životní situace.