Téměř padesát sedm milionů by měl Bochov podle nařízení Finančního úřadu v Karlových Varech vrátit do státního rozpočtu. Podle platebního výměru porušilo město platební kázeň při čerpání dotací ze státního rozpočtu na rekonstrukci místní základní školy.

„Máme státu vrátit dotaci ve výši 29 milionů a zároveň uhradit penále, které činí téměř 28 milionů. Podle nás ale chyba vznikla pouze písařským rozhodnutím a už jsme podali žádost o prominutí úhrady,“ uvedl starosta Miroslav Egert.

Pokud by ministerstvo financí žádost neakceptovalo, pak by se Bochov dostal do obrovských finančních problémů. Rozpočet města totiž dosahuje necelých třiceti milionů. A hrozba je reálná. „Pokud podá obec žádost o odpuštění sankcí za porušení rozpočtové kázně a Ministerstvo financí České republiky této žádosti nevyhoví, nemá již žádné opravné prostředky,“ vysvětlil mluvčí ministerstva Jakub Haas.

Platební výměr Bochov od Finančního úřadu obdržel 3. dubna a na úhradu má lhůtu třicet dnů.

„My činíme kroky v tom, abychom to neplatili. Podle nás byly peníze na rekonstrukci základní školy použity tak, jak být měly a došlo pouze k administrativnímu pochybení. Kdyby se nám to nepodařilo, pak by to obec položilo,“ zopakoval starosta.

Co se tedy vlastně stalo? Minulé vedení obce požádalo stát o dotaci na rekonstrukci základní školy. Deset milionů Bochov obdržel v roce 2004, deset v roce 2005 a devět milionů vyčerpal v roce 2006. Součástí projektu na opravu školy bylo zateplení, modrnizace učeben a kompletní rekonstrukce.

Podle starosty Egerta se do závazných parametrů etap rekonstronstrukce zamíchalo i venkovní hřiště, které obec ale u školy nevybudovala. „To je podle nás ta písařská chyba, protože to plánováno nikdy nebylo. Opravu školy a státní dotaci na ni vyřizovalo předchozí vedení města a akce byla dokončena na podzim 2006. Tedy před komunálními volbami. My se tedy nyní snažíme napravovat chyby minulého vedení,“ zdůraznil starosta.

Starosta stále doufá, že důvody, které Bochov na svou obranu uvádí, vezme ministerstvo financí v potaz a vrácení dotace i penále městu promine. Pokud ne, pak by si Bochov musel sjednat splátkový kalendář a začít prodávat majetek.

S podobným problémem se už na Karlovarsku potýkal Jáchymov, Stružná a Kyselka. „My se proto velkým dotacím ze státního rozpočtu vyhýbáme a snažíme se získat dotace prostřednictvím Karlovarského kraje,“ uvedl starosta, který si nepřál být jmenován.