„Jak to, že se na Čertově ostrově staví hypermarket? Vždyť tu měly stát byty,“ tak komentuje nyní řada Karlovaráků výstavbu na Čertově ostrově.

Město v roce 2006 prodalo místní pozemky za 32 milionů společnosti Imobilia Tre (IT) za účelem výstavby bytů. Jenomže loni v listopadu prodala tato firma polovinu areálu společnosti Lidl za 40 milionů.

Zatímco Lidl už hypermarket téměř dostavěl, po bytech není na ostrově ani památky.

„S výstavbou bytů už jsme začali,“ hájil včera firmu IT její šéf Jaroslav Třešňák a pokračoval: „Už tři měsíce stavíme základy. Nyní už tak máme hotové piloty pro dva z celkových pěti domů.“

Na Čertově ostrově má tato firma i po zmenšení plochy postavit sto sedmdesát bytů.

„Přibližně polovinu už jich máme zamluveno. Do dnešního dne máme podpis od sedmnácti zájemců, a všechno to jsou čeští zájemci,“ upřesnil Třešňák s tím, že jeden metr čtvereční zde bude stát od třiceti tisíc korun výše. První byty budou podle něho hotovy příští rok na jaře, ty poslední do příštích Vánoc.

Transakcí mezi firmami IT a Lidl se už zabývá ministerstvo financí. To si pohlídá, jak bude Lidl podávat daňové přiznání. Od IT totiž Lidl kupoval za 20 milionů pozemky a za 20 milionů korun stavby, které už v té době byly ale určeny k demolici. A právě v tom se mohl Lidl dopustit možného daňového úniku.

Podle Jakuba Kaválka, mluvčího karlovarské radnice, firma IT dodržuje harmonogram, k němuž se městu smluvně zavázala. „Na jaře 2009 by měla lidem předávat první byty, kompletní dokončení stavby je naplánováno na prosinec 2009. Součástí obytného komplexu bude ještě dětské hřiště a 180 parkovacích míst,“ upřesnil mluvčí.

Podle radnice je jednoznačně pozitivní, že z mapy města zmizí ohyzdný oplocený areál a nahradí jej bytový komplex s obchodem a dalšími službami.

“K převodu pozemků na Lidl lze říct jen to, že zastupitelstvo města na podzim loňského roku schválilo uzavření smlouvy, jejímž předmětem byl převod práv a závazků plynoucích z kupní smlouvy se společností Imobilia Tre na společnost Lidl,“ uvedl před časem náměstek Hybner ke kritizované transakci, při níž město přišlo o deset milionů korun.

Společnost Lidl odmítla zveřejnit, za kolik pozemek od firmy IT koupila a kdo hradil demoliční práce. „Prosíme o pochopení, ale tyto informace mají pro nás interní charakter. Otevření prodejny je plánováno na druhou polovinu tohoto roku,“ uvedla mluvčí Lidlu Sandra Kipeťová.

Ivana Kalinová, Jana Kopecká