„I když jsme v letošním roce proškolili mnoho osob v této problematice, stále se setkáváme s tím, že lidé mají nedostatečné znalosti při tzv. život zachraňujících úkonech,“ informovala Věra Sládková, oblastní ředitelka Českého Červeného kříže.

Při anketě o vědomostech z první pomoci vyšlo najevo, že si někteří lidé nedokážou poradit např. při krvácení z nosu. „Výzkum jasně ukázal, že znalosti první pomoci nejsou mezi lidmi všech věkových kategorií příliš rozšířené,“ doplnila ředitelka.

Ti, kteří budou mít zájem se dozvědět spoustu důležitých věcí, naučit se resuscitování na modelech, obvazovou techniku, transport raněných apod. se mohou zúčastnit tohoto kurzu, který začne 15. listopadu v 9 hodin. V ceně kurzu je započtena i učebnice.

„Po absolvování kurzu absolvent obdrží potvrzení o účasti. Bližší informace se lidé mohou dozvědět na ČČK v Kollárově ulici,“ dodala Sládková.

Podle ní lze od proškolených lidí očekávat vyšší kvalitu při poskytování první pomoci za standardních i mimořádných situací, protože při případném selhání životních funkcí bývají často jediní v záchraně postižených osob. „Naučit se znát zásady první pomoci je velmi důležité, protože člověk nikdy neví, do jaké krizové situace se může dostat a potom je každá znalost první pomoci velmi důležitá a může zachránit lidský život,“ nastínila důležitost kurzu oblastní ředitelka Sládková.

Karlovarský Červený kříž pořádá pravidelně podobné aktivity a věnuje školení lidí hodně času.