VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Cesty po Africe: Jižní Súdán - nejčernější z černých IV

Vojkovice / Súdán – Na další putování, tentokrát po největší a pro mnohé jedné z nejobávanějších zemí Afriky, nás zavedou cestovatelé z Vojkovic na Karlovarsku Andrea Kaucká a René Bauer.

26.6.2010
SDÍLEJ:

Súdánské stavení.Foto: Andrea Kaucká

Čtvrtá část

Dle slov Mohamada Rahala prvními bělochy, kteří navštívili tuto oblast Nuba, byli Turkové, kteří se sem vydali hledat zlato. Na pomoc si vzali některé severosúdánské kmeny, které se zde později usídlily a pomalu se začaly mixovat s jihosúdánskými kmeny a tím také rozšiřovat islámské náboženství. Oblast je zemědělská a mezi jednotlivými kmeny je soužití poklidné. Do počátku 80. let byla tato oblast navštěvovaná i turisty, avšak vzkvétající cestovní ruch byl narušen válečnými nepokoji utlačovaných Jihosúdánců.

Den běžně začíná šálkem čaje, poté pozdní snídaní, která obsahuje fazole, játra, salát a chléb. Hlavní potravinou je obilnina proso „millet“, z kterého se připravuje hustá rosolovitá kaše „asida“ či tenká placka-chléb kisra. Maso je jen svátečně, a to buď velbloudí, kozí, případně hovězí. Zpracovávají i vnitřnosti, kompletně vše je zužitkované, včetně střev.

Loučíme se. Dostává se nám pozvání na slavnostní oběd na počest Mohameda Rahalovy úspěšné poutě do Mekky. Pro nás je to potěšení a pro vesnici pocta, účast Evropanů na slavnostní hostině, kde budou účastni náčelníkové ostatních kmenů a starosta města Kadúglí.

Na třetí hodinu jsme přijeli do Hadjaralmak. Všude byly spousty mužů v bílých galabíích s turbanem na hlavě, po dvoře rozestavěny stoličky, kolem plastové židle. Po přivítání starostou města Kadúglí jsme usedli spolu s náčelníky, stařešinou a ostatními okolo stoliček. Nejprve přišel na řadu lahodný studený nápoj z plodů stromu baobab, zvaný Karkadah, který v takovém horkém počasí výtečně osvěžil. Následovalo omytí rukou a už okolo pobíhaly ženy a dívky. Na obrovských kulatých podnosech je prostřeno několik místních dobrot, z kterých se linula vůně, včetně arabského kulatého placatého chleba. Chuťové buňky začaly pracovat. Pravou rukou, neboť jsme mezi muslimy a pro ty je levá ruka špinavá, je to ruka ďábla, jsme uštipovali kousky opečeného hovězího masa, které jsme namáčeli do omáček a do pěkně ďábelsky ostré pasty zvané „šata“.

Mohli jsme si také pochutnat na čerstvé i restované zelenině. Restované ochucené vnitřnosti se zeleninou, rozvařená miniaturní cuketka v želatinové omáčce „okra“, tenounké nakyslé velké placky z obilniny čiruka nebo prosa „kisra“, arabský chléb v polévce „fata“ a kozí maso jsou speciality místního uhelného lidu. Naše první pořádná zkušenost sytit se pouze rukama a k tomu ještě jen jednou. Moc práce nám to ale nedalo. Uštědřili jsme i obdivné pohledy místních, kteří nezakrývali radost, jak se přizpůsobili bez jakýchkoliv známekopovržení či protestu.

Po hostině následoval typický silný arabský čaj či káva „Jebanah“.

Andrea Kaucká, René Bauer

26.6.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Mariánskolázeňští fotbalisté odjížděli do Plzně na hřiště Petřína s cílem urvat alespoň bodík. To se ale nepovedlo.
7

Vítězství si venku připsali jen borci karlovarské Slavie

Integrovaná střední škola technicko-ekonomická v Sokolově. Původní budova navazuje na nový skelet.

Miliony pomáhají modernizovat výuku

Starosta ocenil obětavou sousedku

Cheb – Jak nebezpečný může být oxid uhelnatý, se nedávno přesvědčili rodiče z Chebu.

Zastávka bude počítat, kolik projede cyklistů

Ostrov - Zapomenutá železniční zastávka se dočká nového vzhledu a chytrého počítadla.

Nehod výrazně přibylo, jejich obětí naštěstí ne

Karlovarský kraj - Bezmála o dvě stovky dopravních nehod více než vloni vyšetřovali policisté v Karlovarském kraji od ledna do července. Nárůstu počtu bouraček naštěstí neodpovídal počet usmrcených lidí.

Supervýhodná nabídka? Pět tipů, jak nenaletět při zhodnocování peněz

I relativně nízká finanční gramotnost Čechů může za to, že čas od času skočíme na „supervýhodnou“ nabídku zhodnocení peněz, která se nakonec promění v totální fiasko. Pokud byste rádi investovali svoje úspory, nevynechejte následující tipy. 

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení