VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Cesty po Africe: Jižní Súdán - nejčernější z černých IV

Vojkovice / Súdán – Na další putování, tentokrát po největší a pro mnohé jedné z nejobávanějších zemí Afriky, nás zavedou cestovatelé z Vojkovic na Karlovarsku Andrea Kaucká a René Bauer.

26.6.2010
SDÍLEJ:

Súdánské stavení.Foto: Andrea Kaucká

Čtvrtá část

Dle slov Mohamada Rahala prvními bělochy, kteří navštívili tuto oblast Nuba, byli Turkové, kteří se sem vydali hledat zlato. Na pomoc si vzali některé severosúdánské kmeny, které se zde později usídlily a pomalu se začaly mixovat s jihosúdánskými kmeny a tím také rozšiřovat islámské náboženství. Oblast je zemědělská a mezi jednotlivými kmeny je soužití poklidné. Do počátku 80. let byla tato oblast navštěvovaná i turisty, avšak vzkvétající cestovní ruch byl narušen válečnými nepokoji utlačovaných Jihosúdánců.

Den běžně začíná šálkem čaje, poté pozdní snídaní, která obsahuje fazole, játra, salát a chléb. Hlavní potravinou je obilnina proso „millet“, z kterého se připravuje hustá rosolovitá kaše „asida“ či tenká placka-chléb kisra. Maso je jen svátečně, a to buď velbloudí, kozí, případně hovězí. Zpracovávají i vnitřnosti, kompletně vše je zužitkované, včetně střev.

Loučíme se. Dostává se nám pozvání na slavnostní oběd na počest Mohameda Rahalovy úspěšné poutě do Mekky. Pro nás je to potěšení a pro vesnici pocta, účast Evropanů na slavnostní hostině, kde budou účastni náčelníkové ostatních kmenů a starosta města Kadúglí.

Na třetí hodinu jsme přijeli do Hadjaralmak. Všude byly spousty mužů v bílých galabíích s turbanem na hlavě, po dvoře rozestavěny stoličky, kolem plastové židle. Po přivítání starostou města Kadúglí jsme usedli spolu s náčelníky, stařešinou a ostatními okolo stoliček. Nejprve přišel na řadu lahodný studený nápoj z plodů stromu baobab, zvaný Karkadah, který v takovém horkém počasí výtečně osvěžil. Následovalo omytí rukou a už okolo pobíhaly ženy a dívky. Na obrovských kulatých podnosech je prostřeno několik místních dobrot, z kterých se linula vůně, včetně arabského kulatého placatého chleba. Chuťové buňky začaly pracovat. Pravou rukou, neboť jsme mezi muslimy a pro ty je levá ruka špinavá, je to ruka ďábla, jsme uštipovali kousky opečeného hovězího masa, které jsme namáčeli do omáček a do pěkně ďábelsky ostré pasty zvané „šata“.

Mohli jsme si také pochutnat na čerstvé i restované zelenině. Restované ochucené vnitřnosti se zeleninou, rozvařená miniaturní cuketka v želatinové omáčce „okra“, tenounké nakyslé velké placky z obilniny čiruka nebo prosa „kisra“, arabský chléb v polévce „fata“ a kozí maso jsou speciality místního uhelného lidu. Naše první pořádná zkušenost sytit se pouze rukama a k tomu ještě jen jednou. Moc práce nám to ale nedalo. Uštědřili jsme i obdivné pohledy místních, kteří nezakrývali radost, jak se přizpůsobili bez jakýchkoliv známekopovržení či protestu.

Po hostině následoval typický silný arabský čaj či káva „Jebanah“.

Andrea Kaucká, René Bauer

26.6.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Ilustrační foto

Je tu problém! Kde parkovat u „zušky“?

Ilustrační foto

Část dálnice D6 osvobodí ministerstvo od poplatku

Opilý řidič se s autem převrátil přes střechu, nadýchal 2 promile

Královské Poříčí – Tři sta tisíc korun. Taková je výše škody po dopravní nehodě, kterou u Královského Poříčí způsobil opilý řidič.

Nebezpečný Němec je za mřížemi

Cheb - Ozbrojeného Němce zadrželi na Svatém Kříži chebští policisté.

Obleva připravila hory o část sněhu. Přesto se stále lyžuje

Karlovarský kraj - Obleva s deštěm a silným větrem připravila hory o část sněhu. Přesto se v řadě skiareálů nadále lyžuje. Sníh je ale mokrý a provoz některých lanovek ještě včera a dnes komplikoval silný vítr.

Rozhodnuto: play-out se ve druhé lize hrát bude

Karlovarský kraj - Baník začne záchranářské práce v sobotu 4. března v Jindřichově Hradci.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies