Kdo se včera u hotelu Thermal zúčastnil osmdesátiminutového setkání tohoto britského herce s odborníky i s laickou veřejností v rámci dalšího dílu „Master Classu“, určitě nelitoval.

Žijící legenda stříbrného plátna na sebe prozradila, že má celoživotní slabost pro hudbu, zejména pro operu. Však také řadu ze slavných árií Christopher Lee osobně nazpíval na „cédéčka“, jež lze získat objednávkou přes internet.

„Znám jednu dívku, ta má dukáty,“ spustil bez varování z plných plic jednu z nejoblíbenějších. „Smetanova Prodaná nevěsta? To je nádherné dílo, bohužel, ten jazyk je pro mne poněkud složitý,“ omlouval se poté, co za svůj výkon sklidil bouřlivý potlesk. „Hudba je pro herce důležitá. A já ji mám po předcích v krvi.“ Obdiv vyvolaly i znalosti našich dějin nebo skutečnost, že za druhé světové války přišel při parašutistickém výcviku do kontaktu s českými výsadkáři, kteří později provedli atentát na říšského protektora Reinharda Heydricha. A ještě dnes si je Lee všechny jmenovitě pamatuje!

„V Praze jsem pobýval tuším třikrát. Když jsem tam byl naposledy, výkonem v roli rakouského ministra zahraničí, hraběte Černína, při natáčení televizní Kroniky mladého Indiana Jonese jsem si u producenta George Lucase vysloužil postavu hraběte Dooku v Hvězdných válkách,“ odtajnil Lee jednu z mnoha pikantních historek.

Ostatně, ačkoliv se objevil ve více jako 250 filmech, záporné postavy či role monster ho proslavily nejvíce. Několikrát si zahrál Draculu, celkem nedávno zase zlého čaroděje Sarumana v trilogii Pán prstenů.

„Hrát záporné postavy je obecně zajímavější. Například můj zabiják Scaramango v epizodě o agentu 007 jasně zastínil postavu samotného Jamese Bonda. Nemám však rád, když mne považují jen za legendu hororu. Moje filmografie je mnohem rozmanitější,“ zamračil se Christopher Lee na snahu být jednostranně zaškatulkován. Vždyť si také zahrál Sherlocka Holmese, sira Baskervilla, Rasputina, doktora Wonku anebo zrádného Rocheforta v modernější verzi Tří mušketýrů ze 70. let.

A v této souvislosti se pochlubil tím, že v Guinnessově knize rekordů figuruje jako herec, který na filmovém plátně svedl nejvíce šermířských soubojů. Přesně osmnáct.

David Soeldner