Zatímco v loňském roce byla za finanční pomoci opravena budova mateřské školy, letos přichází na řadu objekt základní školy. „I když jsme i na opravu základní školy dostali příspěvek, bude to přesto největší investiční akce Dalovic v letošním roce. Obec se na ní musí finančně podílet,“ informovala starostka Dalovic Monika Brabcová.

Celkové náklady počítají s částkou 10 milionů šest set tisíc korun, přičemž Dalovicím z této částky zbývá uhradit přibližně tři miliony korun. Peníze poslouží na zateplení objektu a výměnu oken ve škole, akce je totiž součástí projektů zaměřených na energetickou úsporu. „Rekonstrukci jsme zahájili už v loňském roce na podzim, kdy se ve škole začala vyměňovat okna. Jakmile se udělalo trochu tepleji, pustila se letos firma do zateplování,“ upřesnila Brabcová.

Oprava dalovické školy má podle státního fondu skončit do konce školního roku. Vedení obecního úřadu však tento termín zkrátilo zhotovitelské firmě o měsíc, aby mělo záruku, že se případně stihnou dokončit některé nedodělky či reklamace. „Rekonstrukce se koná za normálního chodu. Ředitel školy to ale chápe,“ podotkla starostka.

Stejné práce se uskutečnily vloni i na objektu mateřské školy, kde v rámci energetických úspor došlo také k zateplení a výměně oken. Státní fond životního prostředí přispěl Dalovicím na tuto akci více než dvěma miliony korun, přičemž obec se na ní podílela částkou 660 tisíc korun. Zateplením těchto objektů úpravy kolem školských zařízení nekončí. Vedení obecního úřadu by chtělo celý areál v budoucnu oplotit a zabezpečit ho tak před nevítanými návštěvníky. Asanací by mělo projít i sportoviště a celé okolí škol.