Kde bylo v sobotu odpoledne v Karlových Varech pro děti i jejich rodiče nejbezpečněji? Jednoznačně na stadionu AC Start, naněmž se konal Den záchranářů 2010. Tuto velkolepě pojatou akci připravila Asociace Záchranný kruh společně s partnery, především městem Karlovy Vary a VZP. A že bylo co obdivovat.

Na ploše stadionu se dětem věnovali hasiči, záchranáři, příslušníci Policie České republiky, vojáci i zástupci Horské služby. Ale to, co děti ocenily především, byla technika, kterou záchranáři ke své práci potřebují. Mohly se tak posadit do vojenské tatry, pod přísným dozorem vzít do rukou zbraně, vyjet nad stadion na plošině hasičů, vyzkoušet si záchranářské terénní skútry, vojenské motorky, obdivovat techniku, kterou ke své práci potřebuje rychlá záchranná služba, včetně člunů vodních záchranářů.

Miloučcí byli záchranářští psi, kteří dětem názorně předvedli, co všechno umějí, a policejní psi, kteří dokáží během minuty znehybnit pachatele trestné činnosti.

Obrovský zájem sklidil přílet policejního vrtulníku se zásahovou jednotkou.

Bohatý byl i doprovodný program. Divákům zahrála kapela Las Vegas, připravena byla tombola, soutěže se spoustou dárků, děti bavili klauni, řádily na skákacím hradě, zajímala je simulovaná jízda autem, na kole nebo jak funguje nárazový simulátor. Perfektně připravená akce byla prostě pro děti zážitkem.

„Snažili jsme se pro děti zajistit a připravit plno zajímavých ukázek, atrakcí, dárků a překvapení. Chtěli jsme jim ukázat činnosti, které záchranáři běžně provádějí,“ vysvětlila Veronika Krajsová, prezidentka Asociace Záchranný kruh.

Právě tato organizace, která sdružuje záchranné složky, plánuje postavit v areálu za KV Arenou v rámci IPRM Karlovy Vary Centrum zdraví a bezpečí. „Centrum vychází z koncepce kanadských dětských vesniček bezpečí, které jsou budovány jako malá městečka. Městečkem povedou komunikace se semafory, přechody i železničním přejezdem, budou zde hasičská a policejní stanice, nemocnice nebo operační středisko,“ vysvětlil Lukáš Hutta, mluvčí krajské záchranné služby.

Asociace Záchranný kruh provozuje internetový bezpečnostní portál, interaktivní vzdělávací kurzy a realizuje vzdělávání pro laickou i odbornou veřejnost.