„Byli to lidé převážně ze západu a severu Čech. Zbytek tvořili lidé z nejrůznějších koutů republiky,“ konstatovala Zdeňka Papežová, mluvčí karlovarských policistů.

Extremisté se sešli kolem sedmé hodiny večer u karlovarského horního nádraží. Krátce před půl osmou se pak průvod asi osmi desítek příznivců krajní pravice vydal na pochod do centra města. Ještě na levém břehu Ohře jim ale cestu zahradily policejní kordony.

„Pochod v Karlových Varech byl protiprávní, protože nebyl řádně nahlášen. Z toho důvodu musela policie zakročit,“ komentoval dění v Karlových Varech Oldřich Martinů, policejní prezident. Podle jeho slov nelze vyloučit, že se s rostoucím extremismem budou podobné akce opakovat. „Pokud policie zjistí, že dochází k porušování zákona, musí zakročit. Pro zasahujícího policistu je hodně frustrující, když někoho na extremistickém setkání zatkne a pak ho za tři týdny vidí na dalším pochodu,“ doplnil Martinů.

Něco podobného může potkat i strážce zákona, kteří zasahovali ve středu v Karlových Varech. Při potyčce totiž zatkli mladíka, kterého původně podezírali z trestného činu útoku na veřejného činitele. Policisté však nakonec tento případ překvalifikovali. „Osoba mladší osmnácti let je podezřelá ze spáchání přestupku proti veřejnému pořádku. Po provedených úkonech byl mladík propuštěn,“ řekla karlovarská policejní mluvčí.

Středeční neohlášený pochod pravicových extremistů skončil přibližně kolem deváté večer v jedné z karlovarských restaurací, kam zbytek průvodu doprovodili těžkooděnci. Policie ještě do půlnoci monitorovala dění v ulicích města.