Kdo zavítal o uplynulém víkendu do centra Karlových Varů, musel být mile překvapen. Město totiž ožilo kroji, zpěvem, hudbou a tancem. V Karlových Varech se totiž konal čtrnáctý ročník Karlovarského folklorního festivalu. Ten tradičně pořádal soubor Dyleň a kromě něj bylo k vidění ještě dalších deset folklorních souborů včetně zajímavých hostů ze zajímavých končin. Podle ředitele festivalu Lubora Hanky mělo být souborů ještě o něco více. „Některé účast odřekly kvůli ekonomické krizi, ale i tak se zde sešly zajímavé folklorní soubory,“ poznamenal Hanka.

Do samotného financování festivalu se však krize nepromítla. „Hodně nás podporuje město Karlovy Vary, za což jsme moc rádi. Investovalo do akce polovinu z potřebných šesti set tisíc korun,“ informoval ředitel.

Program festivalu byl bohatý. „Kromě galavečera v hotelu Thermal se také konal průvod městem, vystupovalo se před Grandhotelem Pupp nebo v Poštovním dvoře. Snažili jsme se, aby celé město ožilo folklorem, všude se dělo něco zajímavého,“ doplnil ředitel festivalu.

Z akce se však netěšili pouze návštěvníci Karlových Varů a Karlovaráci, ale soubory zavítaly také do Lokte. „Zde v neděli vystupovaly zahraniční folklorní soubory. Takže akce nebyla pouze v Karlových Varech,“ dodal Hanka.

Mezi folklorními soubory byla i řada těch, které dorazily ze zahraničí. „Měli jsme tady soubory ze Švédska, Rumunska i Demokratické republiky Kongo. Ten sklidil obrovské ovace u návštěvníků festivalu. Ale i ty ostatní byly výborně přijaté. Mrzí nás, že nedorazil soubor z Uzbekistánu, který zrušil účast na poslední chvíli, což je vždy pro podobné akce nepříjemná věc,“ doplnil Hanka.

Pořádající soubor Dyleň už nyní pracuje na jubilejním patnáctém ročníku. „Taková akce se vždy musí chystat rok předem, bez toho by se nedala organizace zvládnout,“ nastínil Lubor Hanka.

Festival přilákal návštěvníky z různých koutů republiky. „Jezdím na podobné akce pravidelně a tento karlovarský festival má velmi profesionální a dobrou úroveň. Je pestrý, dobře zvládnutý a rozhodně se v konkurenci neztratí,“ poznamenal k akci návštěvník Martin Kohout z Prahy. „Určitě zavítám i na další ročník. Jsem tady poprvé a místní folklorní festival mě opravdu překvapil a velmi nadchl,“ dodal Kohout.