Příjmy z výherních hracích přístrojů do pokladny totiž každoročně stoupají. Potvrdil to Lukáš Pokorný, mluvčí karlovarského magistrátu.

„V roce 2004 činily příjmy z výherních hracích přístrojů 26 milionů 263 tisíc. V roce 2007 částka vzrostla na 28 milionů 150 tisíc korun,“ vyčíslil Pokorný.

Počet provozovatelů automatů zůstává přibližně stejný už několik let. „Nyní v tomto oboru podniká třicet pět lidí. Celkově je výherních hracích přístrojů 480. To znamená, že ani počet automatů ve městě se nijak dramaticky nemění,“ dodal mluvčí radnice.

Podle psychiatra Karla Moravce je gambling stále závažnějším problémem.

„Jde o tak zvanou psychiatrizaci sociálních problémů. Kdyby se snížil počet automatů, tak klesne jejich dostupnost a méně lidí by do tohoto problému spadlo. Gambler utrácí peníze, a zároveň tak dostává do velkých problémů i svou rodinu,“ konstatoval psychiatr. Podle Moravce jde o to, že politici si neuvědomují závažnost celého problému.

„Radnice na tom vydělávají peníze, ovšem gambleři jsou pak léčeni zadarmo. Hodnotu peněz si tak vůbec neuvědomují. Je to začarovaný kruh,“ dodal Moravec.

Automaty před časem omezila města Nová Role a také Nejdek.

Jan Havelka, Ivana Kalinová