Až napodruhé schválili karlovarští zastupitelé uzavření smlouvy mezi Karlovými Vary a Odborovým svazem zaměstnanců sklářského a keramického průmyslu. Díky tomuto dokumentu dostanou zaměstnanci Karlovarského porcelánu peníze na pomoc v nouzi. Zastupitelé na druhý pokus návrh odhlasovali, neschválili však pomoc pro zaměstnance Concordie.

"Jak vysvětlíte Karlovarákům, kteří pracují v malých firmách, že nemají na peníze nárok?"
Petr Kulhánek, zastupitel (KOA)

Karlovarský porcelán se dostal do úpadku a nevyplácí lidem mzdy včas. Zastupitelé zároveň schválili po bouřlivé diskusi i statut garančního fondu, do něhož město vložilo deset milionů korun. Z toho Karlovarský porcelán obdrží osm milionů.

„Je to velmi dobrá zpráva. V pondělí jsme teprve dostali druhou polovinu listopadové výplaty. Ta přitom nepokryje měsíční náklady,“ poznamenala Markéta Hanzálková z Karlovarského porcelánu. Peníze použije na nájem a neuhrazené poplatky.

Zastupitelstvo jednalo ve vypjaté atmosféře

Tříhodinové jednání zastupitelstva se ovšem konalo ve vypjaté atmosféře, v níž nechyběly osobní invektivy. Proti navrženým stanovám fondu se postavila především opozice, ale i komunisté a další zastupitelé. Ti všichni poukazovali na to, že město se dopouští diskriminace na vlastních občanech.

„Na začátku byl dobrý úmysl, na konci je to paskvil. Na jedné straně jsme ochotni podporovat obyvatele Karlovarského kraje, na druhé nám nezbydou peníze na Karlovaráky, kteří se mohou dostat také do problémů,“ uvedl Vlastimil Lepík (KOA).

Také podle Jaroslava Růžičky se mohou dostat do podobných problémů další firmy z Karlových Varů. „Proto bych tuto podporu směroval na Karlovaráky, nikoliv na strategické partnery města. Kdo to vlastně je? Kdo jsou strategičtí partneři města? Které firmy splňují podmínky tohoto statutu?“ ptal se Růžička. Odpovědi se nedočkal.

„Toto je příklad demagogie,“ reagoval na jeho příspěvek primátor Werner Hauptmann (ODS).

Petr Kulhánek (KOA) navrhoval: „Působnost fondu zůstane omezena výhradně na občany Karlových Varů. Nenašli jsme jediné logické vysvětlení, proč by město Karlovy Vary mělo suplovat žádoucí činnost měst a obcí v Karlovarském kraji, případně krajského úřadu. Poskytování prostředků z fondu bude výhradně na základě žádosti zaměstnanců přímým finančním darem, ne některou další formou. Působnost fondu nebude omezena pouze na „strategické zaměstnavatele.“

„Jedná se i nadále o finanční dar pro všechny sociálně slabé. Je zde ovšem riziko, že by se o příspěvek hlásilo více lidí, proto jsme fond omezili podmínkami,“ vysvětloval primátor Werner Hauptmann (viz infobox na konci článku).

Náměstek Petr Keřka (ODS) prohlásil, že jde o pomoc podniku s tradiční značkou. „Město si váží pomoci Karlovarského porcelánu ve výši 29 milionů korun. Je to seriózní ocenění práce tohoto podniku,“ doplnil.

Proti zvolené formě pomoci byla Monika Makkiehová (ODS). „Původní návrhy fondu se radikálně změnily. Pokud jste chtěli peníze někam dát, měli jste je dát na úřady práce. A ne balamutit lidi po dohodách s ředitelem Argmanem na golfu. Strategické firmy nejsou podle mě partneři města, ale lobbisti. Je to diskriminace a nehospodárné nakládání s penězi našich občanů. Měli jste se jich alespoň zeptat,“ prohlásila. Zastupitelé ale odmítli její návrh na uzavření smlouvy mezi městem a úřadem práce na vytvoření nových pracovních míst.

Na to reagoval náměstek Tomáš Hybner (ČSSD): „Jak se dnes máte, paní Makkiehová?“ Ta mu následně odpověděla, že dobře. „Spíše byste se měl ale zeptat pana Květa (poznámka redakce – management Karlovarského porcelánu), který patří k nejbohatším lidem v republice. Kdybyste vytáhli jeho majetek a majetek pana Součka, možná byste se divili,“ zdůraznila a zároveň dodala, že Karlovarský porcelán nedaroval zmíněných 29 milionů městu, podle ní to bylo mnohem méně.

„Pletete hrušky s jablky. Je to příklad jasné demagogie,“ reagoval na to primátor.

„Kdyby vláda nebyla impotentní a nezasedali v ní duševní mrzáčci, už by se tato situace dávno vyřešila,“ poznamenal radní Václav Larva (ČSSD), s jehož názorem souhlasil i náměstek Keřka.

Největší dusno zavládlo při projednávání smlouvy.

Během diskuse totiž vyvstaly pochybnosti, zda mají na peníze nárok také zaměstnanci sesterské firmy Karlovarského porcelánu, společnosti Concordia. I ti totiž byli zahrnuti do dané smlouvy. „Splnil i tento subjekt podmínky pro čerpání dotace? Jsou to dva subjekty,“ upozornil Růžička. Vedení radnice mu tvrdilo, že ano. V sále však zaznělo, že Concordia má jiné IČO než Karlovarský porcelán.

Náměstek Keřka pak okamžitě začal zjišťovat, jak to s Concordií je. „Právě jsme dostali informaci, že obě firmy mají jednoho vlastníka,“ vysvětloval primátor Hauptmann.

Vlastimil Lepík přesto navrhl Concordii ze smlouvy vyškrtnout. Zastupitelé to ale odmítli a hlasovali o původním znění.

K velkému úžasu koalice však ani to neprošlo. Bez dotací tak zůstali i zaměstnanci Karlovarského porcelánu.

Primátor tak ihned svolal dohadovací řízení se šéfy politických klubů. Zastupitelé tak znovu přistoupili k Lepíkovu návrhu, který nakonec prošel 23 hlasy. Někteří politici však upozorňovali, že hlasovali o stejné věci dvakrát, což podle jednacího řádu není možné. Koalici při hlasování pomohli i komunisté, i když i oni měli výhrady. „Statut je chaotický. Problém by se měl řešit celoplošně a svolat k jednání všechny zainteresované subjekty,“ uvedl zastupitel Jaroslav Borka (KSČM).

Ivana Kalinová, Jana Kopecká

Podmínky fondu

Z fondu můžou čerpat pouze firmy, které mají sídlo v Karlovarském kraji.
Taková firma musí zaměstnávat minimálně sto lidí.
Daná společnost se musí podílet na aktivitách města, a to v minimální výši deset milionů korun.
Společnost musí být v úpadku.
Zaměstnanci musí mít opožděné výplaty minimálně jeden měsíc.