Den generální stávky. Tak mluví odboráři o zítřku, kdy řada organizací, a nejen těch státních, vstoupí do generální stávky. Někteří zaměstnanci budou stávkovat jen symbolicky, někteří jen na jednu hodinu, existují však i organizace, které plánují celodenní stávku.

V Karlových Varech budou protestovat i zdravotníci z krajské nemocnice.

„Odborový svaz lékařů písemně informoval vedení nemocnice, že se 24. června připojí k celosvazové výstražné stávce. Ta se netýká jen karlovarské, ale i sokolovské a chebské nemocnice,“ uvedla včera mluvčí Zdena Marková. Stávka není podle ní naměřena proti vedení nemocnice, ale proti připravovaným reformám ve zdravotnictví.

„Stávka bude nakonec zřejmě jen hodinová, a to mezi třináctou a čtrnáctou hodinou. Všechna oddělení budou zajištěna formou víkendového provozu. Některé plánované operace budou zřejmě odloženy a provoz ambulancí bude omezen. O pacienty, kteří vyžadují akutní péči, bude ale samozřejmě postaráno,“ upřesnila mluvčí Marková.

Do zítřejší stávky se zapojí všechny nemocnice a podle odborářů půjde o zatím největší protest ze strany zdravotníků proti chystaným reformám ministra Tomáše Julínka.

Zdravotníky v generální stávce podpoří navíc hodinovou výstražnou stávkou také všechny složky Českomoravské komory odborových svazů.

Stávku na zítra ohlásili i řidiči karlovarského dopravního podniku, který ve městě zajišťuje hromadnou dopravu. O jejich formě protestu nebylo ale koncem minulého týdne ještě stále rozhodnuto.

Předseda odborové organizace dopravního podniku Tomáš Gazárek odmítl důvody stávky zveřejnit. „Cestující se vše dozvědí na letácích,“ poznamenal Gazárek.

Do stávky se naopak nepřipojí pracovníci Ředitelství silnic a dálnic Karlovy Vary (ŘSD). „Naši zaměstnanci se stávkovat nechystají,“ dodal šéf ŘSD Radomil Havrda.