Kdyby se Karlovy Vary přihlásily do soutěže o kulturní město, pak by zřejmě neměly naději na úspěch. Na rozdíl od sportu je v tomto městě kultura téměř popelkou. Své stabilní místo na výsluní si udrželo městské divadlo a to je skvělé, ale jinak? Ať se rozhlížíme, jak se rozhlížíme, kluby, sessiony, hudební produkce kapel a prostě to správné klubové zázemí a odvaz, kterým se může chlubit Cheb, Sokolov nebo i Ostrov, nevidíme.

Co se proboha v tomhle městě stalo, že zde z klubové tvorby nezůstal kámen na kameni? Kdysi vyhlášená Propaganda, posléze přejmenovaná na Rotes Berlin, vzala zasvé, Wéčko snad stávkuje, Lidový dům se rozpadá a prostory, které měl k dispozici Klub Paderewski, město prodalo. Zůstává Elko a znovuoživená Husovka, snad i Panasonic a možná i klub Imperial, a to jenom proto, že ti lidé to prostě nevzdali. Pokud odmítnete komerci v KV Areně, proti níž vůbec nic nemáme, tak si z pořadů, které město místním nabízí, téměř nevyberete. Protože tak nějak není z čeho.

Karlovy Vary se kulturou chlubí, ale ona se čím dál více noří do suterénu. Ducha i tvorby. Jako magistrát.

(iva)

Kulturní prohra

Reagujeme na glosu redaktorky Ivany Kalinové „Kulturní prohra Karlových Varů“ v pondělním vydání Deníku. Karlovy Vary se podle autorky chlubí kulturou, ale ta je v tomto městě popelkou a „čím dál více se noří do suterénu. Ducha i tvorby. Jako magistrát.“

Předesíláme, že v článku „Husovka: azyl pro kulturu“ ve stejném čísle redaktorka chválí Klub Paderewski za to, jak zvládl stěhování do nových prostor Husovky a jaký má bohatý program.

Bohužel, nikde není řečeno, že to byl právě magistrát, kdo s Klubem Paderewski, s Divadlem D3 a Karlovarským hudebním divadlem jednal, nabídl jim lepší, větší a přístupnější prostory pro jejich činnost, a to zadarmo. Tyto subjekty tedy neplatí nájem, ale také neodvádí nic z vybraného vstupného, ani z výnosu klubového baru. Město těmto třem subjektům nadto každoročně poskytuje dotace ve výši statisíců korun – vloni na jejich činnost věnovalo 550 tisíc korun, za posledních pět let téměř dva a půl milionu – a dalšími statisíci dotuje potom provoz objektu Husovka, přes osm set tisíc korun ročně.

Jestli se tedy Klubu Paderewski daří, stejně jako dalším dvěma subjektům v Husovce, je to díky nemalé podpoře magistrátu města Karlovy Vary. To zcela otevřeně říkali i jejich zástupci při jednáních s městem.

Primátor, náměstci a náměstkyně primátora
Města Karlovy Vary

(redakčně kráceno)