Krajské město Karlovy Vary porušuje zákon o loteriích. Potvrdilo to včera Ministerstvofinancí.Městose totiž vůbec nezabývá tím, že herny nemohou být podle tohoto zákona ve vzdálenosti do sta metrů od školních či zdravotnických zařízení či objektů církve.

Podle sdružení O co jim jde?!, které se problematikou heren zabývá, jde například o tři herny na sídlišti Čankovská. „Mezi hernami, které zákonem danou hranici nedodržují, je ale třeba i Elite nebo ty na náměstí Milady Horákové, které jsou v těsné blízkosti magistrátu i polikliniky,“ říkají aktivisté.

"Ano, koupíme si metry a budeme nyní herny přeměřovat."
Petr Keřka,
náměstek primátora

Město se totiž drží obecného ustanovení, že obec nesmí povolit výherní hrací přístroje ve školách, školských zařízeních, v zařízeních sociální a zdravotní péče, v budovách státních orgánů a církví a v jejich sousedství.

Zákon však upřesňuje, co sousedství znamená. „Tento pojem zahrnuje místa až do vzdálenosti sta metrů,“ píše se v metodické příručce, kterou na podzim loňského roku zpracoval Ondřej Vltavský, ředitel Státního dozoru nad sázkovými hrami a loteriemi Ministerstva financí.

A mluvčí ministerstva Zuzana Chocholová k tomu dodává: „Obec nesmí povolit výherní hrací přístroje také ve vzdálenosti do sta metrů od školských a zdravotnických zařízení a podobně. Obec je však oprávněna tuto vzdálenost obecně závaznou vyhláškou zkrátit.“

Vyhlášku však město doposud nezavedlo. Vedení radnice se k tomuto problému ve čtvrtek 5. února nevyjádřilo. Mluvčí magistrátu Jakub Kaválek slíbil, že své stanovisko sdělí dnes (v pátek 6. února).

Pochybnosti o tom, že město porušuje zákon, existují přitom už delší dobu. Náměstek primátora Petr Keřka (ODS) před několika dny na to sarkasticky reagoval: „Ano, koupíme si metry a budeme nyní všechny herny přeměřovat.“

Karlovy Vary jsou vůči provozovatelům heren benevolentnější než daleko menší města Karlovarska, jako jsou Ostrov, Nová Role či Nejdek. Ta už před časem vyrazila do boje s výherními automaty. Karlovy Vary do této doby jakákoliv omezení ale odmítaly.

Teď by se to mělo změnit, ačkoliv opozice se už rok snaží na jednání zastupitelstva protlačit zavedení vyhlášky, která by herny ve městě omezovala. „Začali jsme vážně diskutovat o vyhlášce. Víme, že je opravdu potřebná,“ konstatuje nyní radní Martin Zeman (ČSSD), který je zároveň šéfem bezpečnostní komise města. Ta má herny ve městě na starost.

Podle Zemana by vyhláška měla vzniknout nejpozději do půl roku. „To je maximální doba, do léta bychom ji chtěli mít zpracovanou. V té se více než na vzdálenosti mezi hernami a zdravotnickými či školskými zařízeními chceme zaměřit na konkrétní lokality, kde by herny být neměly,“ upřesňuje Zeman, který zatím nemůže říci, o které ulice by mělo jít.

Co stojí v zákoně

Obec nesmí povolit výherní hrací přístroje ve školách, školských zařízeních, v zařízeních sociální a zdravotní péče, v budovách státních orgánů a církví a také ve vzdálenosti do 100 metrů od těchto budov.