Letošní téma konference je jednoznačné, a to podpora nominace zápisu západočeského lázeňského trojúhelníku na seznam světového dědictví – UNESCO. Informoval o tom šéf odboru kultury krajského úřadu Jan Prudík. Právě on měl před lety nápad zařadit lázeňský trojúhelník na tento seznam.

„Když jsme poznali architekturu evropského lázeňství, konstatovali jsme, že ta v našem lázeňském trojlístku je natolik významná, že si zaslouží mít takové ocenění,“ vysvětlil Prudík. Proto je podle něho letošní téma konference zaměřeno na architekturu tohoto trojúhelníku a případný zápis na seznam UNESCO.

Jak upřesnil Jaroslav Dolina, jeden ze spoluorganizátorů Karlovarského týdne, akce začíná 7. a končí 11. října.

„Trochu jsme letos rozšířili Karlovarský týden. Konkrétně konference začíná 7. října v Mariánských Lázních, pokračuje ve Františkových Lázních a končí v Karlových Varech. Na ni se chystají přední evropští odborníci, například z Německa, Francie, Itálie či Slovenska, kteří se zabývají architekturou evropských lázní, jejich ochranou, ale i procesem před zápisem na seznamu UNESCO,“ uvedl Dolina.

Účast různých názorových skupin bude podle něho hodně zajímavá. Jak dodal, vzhledem k tomu se dá totiž očekávat dramatická rozprava nad návrhem zápisu lázeňského trojlístku.