V Horní Blatné a jejím okolí tvoří tito výtvarníci: František Tumpach, Eduard Milka, Ladislav Hodný, Jiří Kubelka a také dva slovenští umělci – Fero Paluška a Jiří Mezřický. „Moc se nám tady líbí, jsme tady poprvé. Akorát to počasí nás zatím zlobí, snad se ještě vylepší,“ konstatovali slovenští výtvarníci.

Letos budou malíři tvořit nejenom v Horní Blatné, ale i dalších obcích v okolí – Abertamy, Hroznětín, Merklín, Pernink a Potůčky. „Jde včetně Horní Blatné o členy Svazku obcí Bystřice, který nám společně s Karlovarským krajem na konání plenéru přispěl. Každé členské město nebo obec dostane nějaký obraz tematicky zaměřený právě na něj,“ doplnil karlovarský výtvarník Eduard Milka.

Konání letošního plenéru je zároveň i pietní vzpomínkou na otce myšlenky a organizátora již tradičního setkávání umělců, významného občana města Jindřicha Konečného. „Byl to výborný člověk, který pro plenér a umění celkově hodně udělal, plenér je tedy i vzpomínkový,“ shodli se výtvarníci.

Páteční vernisáž, která začne od 17, hodin, bude jedinou příležitostí, kde budou moci zájemci díla malířů spatřit. „Už se jinde vystavovat nebudou,“ potvrdil Milka.

V budoucnu by obrazy našly místo v galerii, kterou chce hornoblatenská radnice zřídit v místní kapli.