Karlovy Vary mají šanci získat sedm set milionů korun z dotačních programů Evropské unie.

K tomu muselo město splnit dvě podmínky. Vypracovat Strategický plán rozvoje města (IPRM), připravit projekty a získat na ně souhlas městských zastupitelů.

To všechno vedení města splnilo. Karlovy Vary tím splní termín 30. června, což je nejzazší termín přihlášení projektů.

Přesto se město nevyhnulo kritice na zpracování IPRM z řad zastupitelů. Všichni ale předeslali, že Integrovaný plán rozvoje města podpoří.

„Byla by škoda, kdybychom o peníze z Evropské unie nepožádali a přišli o ně,“ shrnul pocity zastupitelů Jaroslav Růžička (SNK/ED). Město chce totiž z regionálních operačních programů, které vyhlásila Evropská unie, získat přibližně 700 milionů korun.

„Pro Karlovy Vary je stěžejní oblast kolem řeky Ohře a říčky Rolavy. Minimální podíl prostředků na celkovém objemu IPRM činí 15 milionů eur a minimální výše pro jeden individuální projekt je 25 milionů korun,“ vysvětlil náměstek Tomáš Hybner (ČSSD).

Karlovy Vary chtějí za peníze z Evropské unie postavit krytý bazén včetně infrastruktury, zmodernizovat areál Rolavy, vybudovat víceúčelové stezky v meandru řek Ohře a Rolavy.

O peníze žádá město i na Dětskou vesničku bezpečí a na centrum sálových sportů.

„Tato témata byla zvolena, aniž o nich kdokoliv věděl. Integrovaný plán města se měl odvíjet od názorů lidí a podnikatelů, my jsme je měli pouze usměrňovat. Je to o to horší, že jsme materiál k IPRM, který čítá 150 stran, obdrželi v písemné podobě den před zasedáním zastupitelstva. To, co jste předvedli, je hazard města s jeho obyvateli,“ uvedl zastupitel Jaroslav Růžička (SNK/ED).

Zastupitelé měli výhrady i k tak zvané zónizaci projektů, protože město je všechny situovalo pouze do tuhnické zóny.

„Proč město zcela ignorovalo lázeňskou zónu, když právě toto odvětví město i většinu jeho občanů živí?“ ptala se zastupitelka Monika Makkiehová (ODS).

„V lázeňském území řadoví Karlovaráci nebydlí. Chtěli jsme pro občany zatraktivnit zóny, v nichž lidé mohou aktivně odpočívat a sportovat. Tuhnice jsme navíc dlouho zanedbávali kvůli průtahu městem,“ vysvětlil náměstek Hybner.

Ke strategickému plánu diskutovali na zastupitelstvu i Jaroslav Fujdiar ze sdružení O co jim jde chtěl vědět, zda a jak byly do projektů zapracovány připomínky občanů.

Podmínkou schválení IPRM totiž bylo jeho veřejné projednávání s lidmi.

„Všechny názory lidí byly do materiálu zapracovány,“ uvedl zastupitel Pavel Žlebek (Strana zelených), spoluorganizátor veřejných debat s lidmi. Náhradními projekty IPRM zastupitelé odsouhlasili areál Svatého Urbana a rekonstrukci sportovního areálu v Tuhnicích.

Rozvoj města

Citace z Integrovaného plánu rozvoje města:
Karlovy Vary chtějí cílevědomě naplňovat ambici stát se silným regionálním centrem. Město proto spoléhá na kvalitní a tvůrčí spolupráci s krajskou samosprávou. Karlovy Vary budou rozvíjet a podporovat kulturní, společenské a sportovní zázemí pro zajištění sounáležitosti obyvatel s územím mikroregionu.