S finančními problémy se potýká i Lesní úřad města Jáchymov. Jeho nový ředitel Robert Marschner ale zatím nepředpokládá, že by musel na základě toho snižovat stavy. Připouští, že situace není dobrá, a společnost tak bude muset omezit některé činnosti.

Zatím se k propouštění nechystáte. Hrozí to do budoucna?
Snahou každé firmy je maximální produktivita práce. Mzdové náklady tvoří významnou část našich nákladů a i proto jsem za poslední rok snížil počet hajných o jednoho pracovníka a počet zaměstnanců v přidružené výrobě o tři pracovníky. Množství zaměstnaných lidí závisí samozřejmě na množství práce, kterou je v lese nutné udělat. Při snížených finančních prostředcích, které se budou do lesa vkládat, samozřejmě do budoucna další snížení stavů zaměstnanců hrozí.

Lesní společnost musela kvůli finančním problémům omezit některé činnosti. O které konkrétně jde?
Skutečně jsme nuceni omezovat některé práce v lesích. Jde například o investice do oprav cest, které jsou ve špatnémstavu, ale i o omezení úklidu těžebních zbytků, a to tam, kde to není z hlediska lesního úplně nutné.

Jaký má vliv nedostatek financí na výsadbu stromů?
Kvůli současné situaci jsme byli nuceni přehodnotit pohled právě i na obnovu lesa. Naší snahou až doteď bylo vkládat do současných smrkových monokultur co nejvíce takzvaných melioračních a zpevňujících dřevin, což je v našich podmínkách převážně buk, jedle a jeřáb. Výsadba, ochrana a výchova těchto dřevin jsou ale nákladnější než například u smrku. Bohužel, sníží-li se nám prostředky, budeme muset ve větší míře sázet smrk, což není dobré pro další generace, neboť jak je známo, smrkové monokultury jsou v daleko větší míře náchylnější na různé nepříznivé biotické i abiotické vlivy, a tedy na lesní škůdce – hlavně kůrovce, ale i imise, vítr a sníh, které způsobují polomy.

Co je pro Vás v současné době největší překážkou – jsou to například stále klesající výkupní ceny dřeva?
Ceny dřeva jsou pro nás opravdu velmi důležité, neboť prodej dřeva je naším hlavním příjmem. Ceny dřeva oproti prvnímu čtvrtletí loňského roku klesly přibližně o třetinu, přičemž náklady na jeho výrobu (pokácení, odvětvení, přiblížení, manipulaci či odvoz) zůstaly stejné, či ještě vzrostly, a to je vážné snížení příjmů.

Co považujete za další příčiny finančních problémů?
Další překážkou je aktuálně pozastavení vyplácení příspěvků na hospodaření v lesích od Karlovarského kraje. Tyto příspěvky aspoň částečně pokrývaly zvýšené náklady na plnění celospolečenských funkcí lesa. Vždyť lesy v majetku města Jáchymov plní zejména funkce mimoprodukční, kterou je funkce vodohospodářská, kdy les zajišťuje nejen ochranu pramenišť, ale i zadržení vod. Důležitá je přitom i léčebná a lázeňská funkce, kdy les plní ochrannou funkci přírodních léčivých zdrojů a chrání lázeňské území před nadměrnou hlučností, prašností a větry a zachovává příznivé klima lázeňského území.

Jáchymovské lesy využívají masivně i lidé k rekreačnímu sportu…
Ano, naše lesy plní i funkci rekreační. Nacházejí se na hřebenech Krušných hor, které ke své rekreaci využívají obyvatelé celého kraje. Lesy jsou přitom protkány sítí cyklostezek a v zimě sítí běžeckých stop, ale také sjezdovkami. Umožnění provozování těchto sportů nám přináší určitá omezení, která nám ovšem jako vlastníkovi lesa nejsou nijak kompenzována.

Jak se tyto změny dotkly společnosti v číslech?
Zatímco ještě v roce 2007 jsme hospodařili s přebytkem 628 tisíc korun, za loňský rok jsme se propadli do ztráty 565 tisíc korun.