Do lázní se vrátil karneval. Organizátoři se už nyní chystají na přípravy příštího ročníku, který by měl být ještě větší.

Už podruhé hostily Karlovy Vary velkolepý Karnevalový festival, při kterém se lidem doslova tají dech, když vidí masky na vysokých chůdách. I letos na účastníky festivalu čekaly v ulicích stovky lidí. Organizátor akce Martin Müler ale připouští, že se jim na letošní ročník nepodařilo zajistit tolik účinkujících, kolik by si přáli.

„Obeslali jsme asi čtyřicet škol z regionu a dohromady poslali asi osmdesát pozvánek. Veřejnost na naši nabídku ale nezareagovala a nevíme proč. Loni se do karnevalového průvodu zapojilo více divadelních souborů,“ říká Müler.

Do Karnevalového festivalu se totiž podle něj může zapojit v podstatě kdokoliv, kdo má k tomu vlohy. Právě různé divadelní agentury se totiž na karnevalu podílejí. „Nejde jen o regionální soubory. Jedna ze skupin, která účinkovala na letošním ročníku, je například z Německa,“ doplňuje.

„Nápad udělat v Karlových Varech Karnevalový festival vzešel při naší návštěvě italského města Viaregio, kde se taková akce koná. Nás zajímalo, zda by se podmínky, za kterých se pořádá ve Viaregiu, daly implementovat i do Karlových Varů,“ vypráví organizátor festivalu.

Už nyní se chtějí pořadatelé vrhnout na přípravy toho příštího ročníku. Zatímco ten první byl součástí festivalu Kanoe Mattoni, ten letošní měl být sólo počinem, který se ale nakonec protnul s akcí Rozsviťte své město.

Organizátoři počítají s tím, že příští rok by se Kanoe Mattoni měla do Karlových Varů opět vrátit a karneval by tak navázal na první ročník. „Chtěli bychom, aby ten příští byl třídenní. Budeme se snažit získat dotace, protože bychom chtěli festival rozšířit i do místních restaurací a veřejných prostranství, aby se z toho stal skutečný karneval. Také uvažujeme, že bychom v rámci něho oslovili další města, i partnerská, která by si do Karlových Varů přivezla své vlastní masky,“ informuje Müler.

Dodává, že letošní náklady se vyšplhaly na jeden a půl milionu korun, část hradilo město, část soukromý sponzor.

(jako)